VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

 

Yarden onder curatele van De Nederlandsche Bank (DNB)

Verzekerden Yarden moeten zich zorgen maken over uitkering van uitvaartpolis’

De financiële positie van uitvaartverzekeraar Yarden is zodanig verzwakt dat polishouders zich zorgen moeten maken over hun uitkering. Het uitvaartbedrijf staat al enige tijd onder curatele van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), zo wordt nu duidelijk.

 

Dat blijkt uit een solvabiliteitsrapportage van het uitvaartbedrijf die onlangs op de website is verschenen, meldt het FD. Vorige maand schreef de krant al over de benarde situatie van Yarden, dat 1 miljoen polishouders heeft.

De kapitaalbuffers blijken echter nog veel lager dan toen gedacht. De uitvaartverzekeringstak had eind 2018 een solvabiliteitsratio van 26 procent, terwijl deze graadmeter van de wettelijk verplichte buffers minstens 100 procent moet zijn. Eind 2017 stonden de buffers nog op 120 procent.

,Yarden werkt op dit moment hard aan de versterking van haar buffers en heeft bij DNB een herstelplan ingediend om weer aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen”, reageert de uitvaartorganisatie schriftelijk. Het bedrijf zegt voldoende geld in kas te hebben om uitvaarten uit te voeren.

De problemen zijn volgens Yarden mede het gevolg van de aanhoudend lage rente, de opbouw van de portefeuille en wet- en regelgeving uit Europa die verzekeraars dwingt de buffers op te hogen. Een deel van de portefeuille bevat zogeheten naturapolissen

Bij die polissen wordt geen bedrag uitgekeerd om de uitvaart te regelen, maar regelt de verzekeraar een all-in-uitvaart: van de kist tot de cake. De kosten van zo'n uitvaart zijn de afgelopen tientallen jaren zo hard gestegen dat de uitvaartverzekeraar dieper in de buidel moet tasten om het te kunnen uitkeren…

Bron: ED / FD

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 02/05/2019 14:04.45