VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

 

Keuzevermogen bedrijfsruimte beoordeeld

Hof Arnhem-Leeuwarden beslist dat de bovenwoning van de dansschool waar X met zijn gezin woont keuzevermogen vormt en geen verplicht privé-vermogen.

Belanghebbende, X, exploiteert samen met zijn gezin in firmaverband een dansschool in een pand waarvan zij samen eigenaar zijn. Op de begane grond van het pand bevindt zich de dansschool en op de bovenverdieping wonen de firmanten zelf. In de hal van het pand bevindt zich een tussendeur waarvan de firmanten gebruik maken om van de bovenwoning naar de dansschool te gaan en vice versa. Een deel van de was van de dansschool wordt gedaan in de in de bovenwoning aanwezige wasmachine. De firmanten rekenen het pand vanaf de aanschaf tot hun ondernemingsvermogen. In januari 2012 wordt de onroerende zaak verkocht. In de aangiften ib/pvv 2012 verantwoorden de firmanten geen verkoopwinst die betrekking heeft op de bovenwoning. Volgens X is de bovenwoning verplicht privévermogen. In geschil is of dit terecht is.

Hof Arnhem-Leeuwarden stelt de belastinginspecteur echter in het gelijk. De bovenwoning vormt keuzevermogen en geen verplicht privé-vermogen. X maakt niet aannemelijk dat de bovenwoning ten tijde van de aanschaf ervan (en nadien) uitsluitend ter voorziening in de woonbehoefte van zijn gezin zou worden gebruikt en niet op enigerlei wijze dienstbaar zou zijn aan de dansschool. Het hoger beroep van X is dus ongegrond.

BRON: Taxlive 1 oktober 2018

VerbijsterendAdvies.nl het is dan ook een EENMALIGE fiscale keuze, die niet bij verkoopwinst zo weer even terug gedraaid kan worden en bij verkoopverlies juist niet… nee zo leuk kunnen ze het niet maken 😊

Lees ook het thema Fiscale aspecten vermogensetikettering

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 2 oktober

Rubriek: Inkomstenbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

 Laatste update: 02/10/2018 10:50.53