VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

 

Beperkte gemeenschap van goederen (2018) of toch Huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden: Wat zijn de voordelen?

We hebben allemaal wel over verhalen van bekendheden gehoord die scheiden en dan toch geen huwelijkse voorwaarden hebben afgesloten, zoals de veelbesproken scheiding van PaulMcCartney en Heather Mills, waarbij Mills uiteindelijk 29,4 miljoen euro kreeg. Ook al lijkt het wel vaak alsof huwelijkse voorwaarden onromantische zijn, kunnen ze dus in sommige situaties problemen voorkomen - niet alleen als je een vermogen hebt zoals PaulMcCartney!

Trouwen: in gemeenschap van goederen vs. in beperkte gemeenschap van goederen

Laten we bij het begin beginnen. Als je gaat trouwen zijn hier voorwaarden aan verbonden. Sinds januari 2018 is de wet echter veranderd: van tevoren trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen, nu ‒ vanaf januari 2018 ‒ trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Veel mensen denken dat dit vergelijkbaar is met het opstellen van huwelijkse voorwaarden, maar dit is niet helemaal correct. Beperkte gemeenschap van goederen betekent, dat alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd aan schulden en vermogen voor jullie beiden is. Alles wat er daarvoor al bestond aan schulden en vermogen blijft op naam staan. Deze wetswijziging helpt dus een aantal problemen bij scheiding te voorkomen.  Met huwelijkse voorwaarden kun je nog veel meer regelen als je gaat trouwen. En in een aantal situaties kunnen zulke algemene voorwaarden van voordeel zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Met huwelijkse voorwaarden kun je in bepaalde gevallen problemen voor later voorkomen, die ook met het trouwen in beperkte gemeenschap niet kunnen worden vermeden. In de volgende situaties moet je denken aan het opstellen van huwelijkse voorwaarden:

1. Schulden

Wanneer je partner, waarmee je gaat trouwen, schulden heeft, en je niet wilt dat het geld van jouw kant van de familie opeisbaar wordt voor de schuldeisers van je partner, kon je voorheen beter voor huwelijkse voorwaarden kiezen. Nu zorgt de beperkte gemeenschap van goederen dat je niet mee hoeft te betalen aan de schulden die je partner heeft gemaakt voor het huwelijk. Maar alles wat tijdens het huwelijk aan schulden wordt gemaakt is wel automatisch voor jullie beide. Door voor of tijdens het huwelijk huwelijkse voorwaarden te laten opstellen, kun je de financiële banden tussen jou en je partner zo klein mogelijk houden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘koude uitsluiting’, wat betekent dat jullie vermogens helemaal gescheiden blijven. Dan zul je ook niet na het huwelijk aansprakelijk worden voor schulden, die door toedoen van je partner zijn ontstaan. Dus ben je bang voor het gat in de hand van je partner? Stel dan goede huwelijkse voorwaarden op!

2. Zakelijk risico

Wanneer een van de partners een groter risico draagt dan de ander, dan zijn huwelijkse voorwaarden ook het overwegen waard. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een eigen bedrijf dat failliet kan gaan of wisselende inkomsten en een grotere kans om werkloos te raken als een van beide werkzaam is als  Zzp’er. In deze situaties kunnen er gemakkelijk schulden ontstaan, zeker in het geval van een faillissement. Wanneer je onder huwelijkse voorwaarden trouwt kun je het (vaste) vermogen van de een beschermen tegen het risicovolle vermogen van de ander.

3. Kleinere kans op een vechtscheiding

Het is vreemd om bij het aangaan van een huwelijk al na te denken over een scheiding. Toch is het een feit: hoe minder er is geregeld over de verdeling, hoe meer discussiepunten er ontstaan. En hoe meer discussiepunten, hoe groter de kans op een vechtscheiding. Als je van tevoren huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld, dan kun je hier bij een scheiding op terugvallen en weet je allebei precies waar je aan toe bent.

4. Grote aankopen tijdens het huwelijk

Wanneer je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen en je hebt 50.000 euro op je rekening staan, en dit staat er nog steeds op, op het moment dat je gaat scheiden is dit bedrag inclusief rente voor jou. Wanneer je dit geld tijdens jullie huwelijk investeert in de verbouwing van jullie huis gaat dit geld onder de gemeenschap van goederen vallen. Wil je dit voorkomen en afspreken dat je bijvoorbeeld je investering ook weer terug krijgt bij de verkoop van de woning, dan kun je dit regelen in de huwelijkse voorwaarden.

5. Beperkte gemeenschap van goederen en erfenissen

Met de beperkte gemeenschap van goederen (sinds 2018 voor nieuwe huwelijken) is het algehele gemeenschap van goederen verdwenen. Wanneer je toch in gemeenschap van goederen wilt trouwen, zul je dit dus moeten regelen in huwelijkse voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn wanneer de erfenis van je (schoon)ouders nu, met de beperkte gemeenschap van goederen, op één naam komt te staan. Wanneer je ouders wel het beste voor hebben met hun schoonzoon/-dochter en zij willen dat de erfenis ook met hem/haar gedeeld wordt, kun je deze automatische uitsluiting opheffen in de huwelijkse voorwaarden.

Voor 1 januari 2018 getrouwd?

Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd zonder iets te regelen en kom je nu te weten dat de beperkte gemeenschap van goederen voordelen heeft? Dan kun je dit alsnog regelen in de vorm van huwelijkse voorwaarden; deze kun je namelijk later vastleggen of wijzigen. Dit regel je bij de notaris. Paul McCartney heeft inmiddels weer een nieuwe vrouw. Zou hij wat geleerd hebben?

Ben je in twijfel of jij en je partner niet beter in huwelijkse voorwaarden kunnen trouwen? Of ben je al getrouwd en overwegen jullie alsnog huwelijkse voorwaarden op te nemen? Neem dan contact op met een notaris of jurist.

Geschreven door Anouk van Amelsvoort / HELLOLAW

VerbijsterendAdvies.nl 28082018

 

 Laatste update: 28/08/2018 14:15.40