VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

 

Partneralimentatie en bijstand

Partneralimentatie en bijstand

Wat als je na je scheiding in de bijstand terechtkomt? Heeft dit grote gevolgen voor jou of voor jouw ex-partner? We leggen dit uit aan de hand van het verhaal van Karel en Carla.

Echtscheiding Karel en Carla

Na een spetterend huwelijk van 25 jaar komt er abrupt een einde aan het huwelijk van Karel en Carla. Karel is vreemdgegaan en Carla kan dit moeilijk verkroppen. Er wordt een verzoek ingediend bij de rechtbank om te scheiden en er wordt een echtscheidingsconvenant opgesteld. In het scheidingsconvenant wordt een nihilbeding opgenomen. Dit houdt in dat Karel geen alimentatie aan Carla hoeft te betalen. Carla wil geen geld ontvangen van een leugenaar en van iemand die zijn handjes niet thuis kan houden. Bovendien heeft Carla zelf een baan en kan zij haar boontjes wel doppen.

Onverwachts raakt Carla haar baan kwijt en is zij genoodzaakt om terug te vallen op de bijstand. Ze vraagt een bijstandsuitkering aan. Zij ontvangt een besluit op haar deurmat en tot haar grote schrik staat daarin dat zij geen recht heeft op bijstand, omdat ze recht heeft op partneralimentatie. Carla raakt in paniek. “Ik heb toch gezegd dat ik geen geld van die vreemdganger hoef! Mag dit wel allemaal?”

Bijstand en recht op partneralimentatie

Hoe zit het nu precies? Ook na een echtscheiding blijven ex-partners onderhoudsplichtig tegenover elkaar. Dit wil zeggen dat zij verplicht zijn om elkaar financieel te ondersteunen in het levensonderhoud. Deze financiële verplichting duurt in beginsel 12 jaar. Ben jij korter dan vijf jaar met je ex-partner getrouwd geweest en zijn er geen kinderen geboren tijdens dit huwelijk, dan duurt deze onderhoudsplicht net zo lang als dat het huwelijk heeft geduurd.

Heb jij binnen 12 jaar na de echtscheiding bijstand nodig, dan moet je altijd een bewijs (kunnen) overleggen dat jouw ex-partner geen alimentatie kan betalen, omdat zijn draagkracht niet toereikend is. In de situatie van Karel en Carla is het niet aan de orde dat Karel geen bijstand kan betalen. Er is een nihilbeding opgenomen, omdat Carla geen alimentatie van Karel wil ontvangen.

Blijkt uit het convenant dat een nihilbeding is opgenomen, dan trekt de gemeente zich daar niks van aan en kan zij verhaal halen op de laatste ex-partner waarmee jij getrouwd was of waarmee jij een geregistreerd partnerschap had. Het is een bevoegdheid die aan gemeenten is toegekend. De wet verplicht gemeenten niet tot een alimentatie-verhaal. Een afspraak gemaakt tussen partijen in een echtscheidingsconvenant kan alimentatie verhaal door de gemeente NIET voorkomen.

Er zijn ook gemeenten die geen verhaal gaan halen bij jouw ex-partner, maar die je korten op jouw uitkering. Zij gaan er dan vanuit dat jij het meerdere zelf op jouw ex-partner gaat verhalen. Is dit het geval, dan zal het moeilijk zijn om de alimentatie alsnog op jouw ex-partner te verhalen. Jij hebt immers ingestemd om partneralimentatie uit te sluiten in het echtscheidingsconvenant.

Je kunt dan een verzoek tot het ontvangen van partneralimentatie  indienen bij de rechtbank. De rechter gaat dan kijken of jij terug kunt komen op de afspraken die zijn gemaakt. De rechter zal dit alleen toekennen als er sprake is van een zo ingrijpende wijziging van omstandigheden, dat het niet redelijk is om jou aan deze grond te houden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de situatie dat jij eerst een baan had maar dat je door omstandigheden die absoluut niet aan jou zijn toe te rekenen deze baan verliest. Dit kun je op voorhand niet voorzien. De rechter kan in dat geval besluiten dat je toch recht hebt op partneralimentatie. Jij ontvangt dan partneralimentatie en de gemeente zal dit (mits er voldaan is aan de voorwaarden voor het ontvangen van bijstand) aanvullen met bijstand tot aan de bijstandsnorm.

Partneralimentatie afgekocht en in de bijstand

Ook hadden Karel en Carla ervoor kunnen kiezen om de partneralimentatie in een keer uit te betalen. Carla had dan in een keer een groot bedrag van Karel gekregen. Het afkopen van partneralimentatie gebeurt vaak om ervoor te zorgen dat er geen contact meer nodig is met de ex-partner.

MAAARRRRR ook na het afkopen van de partneralimentatie kan de gemeente besluiten om de bijstand op je ex-partner te verhalen. Dit risico kun je wel verkleinen door af te spreken dat de afkoopsom wordt gestort in een lijfrenteverzekering. Vanuit de lijfrenteverzekering wordt er dan een maandelijks bedrag aan jouw ex-partner uitgekeerd. Op deze manier voorkom je dat jouw ex-partner de afkoopsom in een keer opmaakt en ontstaat er een kleinere kans dat de bijstand deels op jou wordt verhaald.

Meer informatie?

Heb je nog meer vragen over het betalen van partneralimentatie? Of heb jij vragen over het terugvallen op de bijstand? Neem dan contact op met een van onze juristen! Bel ons op 043 / 8081526 (lokaal tarief), WhatsApp ons op 06 40 81 22 14 of chats met ons via Facebook Messenger. Onze juristen kunnen jouw situatie beoordelen en bekijken wat je het beste kunt doen.

 

Bron: Hellolaw / mr. Sharon van Boxmeer

VerbijsterendAdvies.nl

 Laatste update: 14/06/2018 14:49.51