VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

VEH: ‘NHG-premie moet fors omlaag’

De premie 1% die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis. De belangenbehartiger roept het kabinet op om de premie, nu 1% van het hypotheekbedrag, met ingang van volgend jaar fors te verlagen. Volgens Eigen Huis is het schaderisico vor NHG-hypotheken gehalveerd.

In 10 jaar tijd is het garantievermogen van het Waarborgfonds Eigen Woningen gegroeid van € 407 miljoen in 2007 naar meer dan € 1 miljard nu, becijfert Eigen Huis. De vereniging verwacht dat er over vijf jaar nog eens een half miljoen extra in kas zit. Daarbij komt volgens Eigen Huis dat het verzekerd risico van de NHG tussen 2015 en 2016 is gehalveerd van € 18 miljard naar € 9 miljard.

Voldoende ruimte voor verlaging

“De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag. De omvang van de reserves in relatie tot de risico’s biedt hiervoor meer dan voldoende ruimte”, zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van de vereniging. In een brief aan NHG en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vraagt hij de premie per 2018 te verlagen.

Te duur voor starters

Volgens Mulder is NHG voor veel mensen op dit moment te duur. “We horen dan ook steeds vaker dat starters deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie links laten liggen.” Afzien van kopen zonder NHG-borg, wat starters volgens Eigen Huis soms als advies krijgen, noemt de verenging onverstandig. Niet alleen biedt de NHG garanties als een woning onverhoopt noodgedwongen verkocht moet worden, ook krijgen huizenkopers met NHG een rentevoordeel dat kan oplopen tot 0,7%.

BRON: Vereniging Eigen Huis. AM / Paul de Kuyper op 22 sep 2017

DeHypothekenMakelaar.nl

 

 Laatste update: 22/09/2017 09:47.18