VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Goed nieuws voor werkgevers : Loondoorbetaling bij ziekte naar één jaar?

 

De omstreden wetgeving loondoorbetaling bij ziekte gaat mogelijk van twee naar één jaar. Werkgevers en vakbonden naderen een overeenkomst.

Dagblad De Telegraaf meldt dat middelgrote en kleine bedrijven werknemers die langdurig ziek zijn straks waarschijnlijk nog maar één jaar door hoeven te betalen. Werkgevers en vakbonden lijken een akkoord te bereiken. Momenteel moeten ondernemers zieke werknemers nog tot twee jaar doorbetalen.

Zie ook: Verplichtingen werkgever houden zelfs niet op na 3 jaar loondoorbetaling bij ziekte

De werkgevers en vakbonden zijn al langere tijd in gesprek over hervormingen op de arbeidsmarkt. Over de doorbetaling van zieke werknemers zou alleen nog naar de ‘technische invulling’ moeten worden gekeken.

Andere onderwerpen zoals het ontslagrecht zijn tevens bij het overleg ter sprake gekomen, maar daarover wisten de werkgevers en vakbonden voorlopig niet tot een akkoord te komen. FNV en CNV vinden een versoepeling van het ontslagrecht onbespreekbaar.

Minder snel in dienst door loondoorbetaling bij ziekte van twee jaar

Mkb’ers nemen werknemers minder snel in vaste dienst vanwege de risico’s door loondoorbetaling bij ziekte. De lasten die op de Nederlandse werkgever drukken zijn bovengemiddeld zwaar in vergelijking met werkgevers in andere Europese landen.

Bovendien maakt de loondoorbetalingsplicht dat de arbeidsovereenkomst, en dat geldt nog meer bij een vast contract, (te) zwaar wordt belast. Werkgevers bedenken zich dus niet alleen vanwege het huidige ontslagrecht wel twee keer voor zij een werknemer een vast contract aanbieden. Zij kunnen zich verzekeren voor hun verplichting het loon door te betalen bij ziekte, maar daarvan is het in het mkb nog niet vaak sprake.

Kritische geluiden

De kritiek op loondoorbetaling bij ziekte blijft aanzwellen. De wetgeving werd bijvoorbeeld al eens ‘een belachelijke regel’ genoemd. Bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders is het niet eens met de huidige regel dat werkgevers twee jaar lang het loon moeten doorbetalen bij ziekte van werknemers

Bron: CM web 16  augustus 2017

VerbijsterendAdvies.nl

 Laatste update: 17/08/2017 12:55.14