VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

OVERSLUITER BETAALT ONNODIG DUIZENDEN EURO'S NHG

Heeft men in het verleden een hypotheek afgesloten onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en stapt men nu over naar een andere bank dan betaalt men in veel gevallen onnodig 1 procent kosten voor het opnieuw verkrijgen van diezelfde hypotheekgarantie. Dat stelt Moneywise. 

Uit onderzoek van Moneywise.nl blijkt dat bijna alle banken "opnieuw 1 procent kosten voor NHG in rekening brengen als men de hypotheek 1 op 1 oversluit. In veel gevallen is dat helemaal niet nodig. Als de nieuwe hypotheek even hoog is en dezelfde looptijd heeft als de oude, kan men volgens artikel B3 van NHG volstaan met 1 euro aan kosten. De nieuwe bank neemt de bestaande garantie dan over. Zelfs een nieuwe taxatie is dan formeel niet nodig, dus ook die kosten kan de huiseigenaar besparen.

"Waarom banken de kosten toch in rekening brengen? De ontvangen borgtochtprovisie dragen ze keurig af aan het Waarborgfonds, dus ze worden er zelf niet beter van. De reden is dat banken hun eigen acceptieregels kunnen bepalen. Want ze kunnen afwijken van NHG-normen en doen dat dus ook massaal.

Belangrijk hierbij is dat de garantie die het Waarborgfonds afgeeft ieder jaar daalt. En dan kan er een situatie ontstaan waarbij er mogelijk toch een restschuld en dus risico voor de bank ontstaat. Door iedere oversluiter weer gewoon opnieuw weer 1 procent NHG-kosten te laten betalen, verkleinen banken dat risico. Maar huiseigenaren die hebben afgelost of gespaard voor aflossing en waarbij de woning meer waard is dan de schuld, zijn helemaal geen risico voor de bank. En moeten dus eigenlijk hun hypotheek kunnen overzetten naar een andere bank met behoud van NHG voor 1 euro aan kosten in plaats van 1 procent. Helaas hebben banken hun eigen spelregels bedacht."

Bron HypBizzClub 9 april 2017 Moneywise

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 10/04/2017 11:02.51