VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Geen ondernemer meer ook geen recht op aftrek voorbelasting BTW

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat X geen btw-ondernemer meer is. De ondernemersactiviteiten van X bestaan sinds 2008 namelijk alleen nog maar uit het onderhouden van contacten met voormalige klanten.

X drijft sinds 1982 een bouwadviesbureau aan huis. Door diverse medische aandoeningen kan X vanaf 2002 alleen nog maar zeer korte afstanden lopen. Voor het overige verplaatst hij zich met behulp van een rolstoel. In de jaren 2005 - 2012 claimt X alleen nog maar aftrek van voorbelasting. Zijn onderneming genereert geen omzet meer. De inspecteur is van mening dat X geen ondernemer is en legt btw-naheffingsaanslagen op.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat X geen btw-ondernemer meer is. Het hof overweegt daarbij dat de ondernemersactiviteiten van X er sinds 2008 alleen nog maar uit bestaan dat hij contacten onderhoudt met voormalige klanten, en door middel van aanpassing van zijn woning een werkkamer heeft gecreëerd, die is aangepast aan zijn handicap. Volgens het hof slaagt X er dan ook niet in om aannemelijk te maken dat de in de jaren 2008 - 2012 aangeschafte goederen en diensten zijn gebruikt voor (voorgenomen) economische activiteiten. Hierbij acht het hof onder andere van belang dat de onderneming vanaf het jaar 2005 geen omzet meer heeft behaald. De naheffingsaanslagen blijven in stand.

Bron: Taxlive Hof 's-Hertogenbosch [Uitspraak]

Wetsartikelen:  Wet op de omzetbelasting 1968 7

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 17/03/2017 11:12.06