VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Rentemiddeling

Alles over rentemiddeling voor uw hypotheek. Hieronder enkele belangrijke vragen en antwoorden over het middelen van de hypotheekrente, onder andere mbt de kosten, het voordeel of nadeel en de fiscale aftrek.

1. Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling is een methode om de hypotheekrente gedurende de looptijd te verlagen. Uw huidige rentetarief wordt gemiddeld met de actuele hypotheekrente van de geldverstrekker in de markt. Er verandert dus niets aan uw hypotheek zelf, anders dan een lagere hypotheekrente voor een nieuwe rentevastperiode. Dit is ook bekend als tussentijdse rente-aanpassing.

2. Wat kost rentemiddeling?

De geldverstrekker verlaagt de hypotheekrente natuurlijk niet gratis. U betaalt een boeterente voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker. Ook betaalt u kosten voor de administratieve aanpassing van de hypotheek. U moet rekening houden met enkele honderden euro’s administratiekosten. Omdat de hypotheek niet verandert betaalt u geen kosten voor notaris en taxatie.

3. Hoe hoog is de boeterente?

De boeterente bij rentemiddeling is afhankelijk van uw situatie en van de bank waar uw hypotheek loopt. Onder andere de looptijd, het renteverschil en de resterende hypotheeksom, bepalen hoeveel inkomsten de geldverstrekker misloopt. Een hypotheekadviseur kan voor u de boeterente berekenen.

De boeterente bij rentemiddeling wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Deze kosten betaalt u dus gespreid over de nieuwe looptijd. De middelrente is dus niet het exacte midden, maar soms ook met een rente-opslag.

4. Is rentemiddeling voor mij voordelig?

Ten eerste vraagt u zich af of er al dan niet sluimerende verhuisplannen zijn, want dan kunt u meestal boetevrij aflossen en is oversluiten nu dus mogelijk zinloos kosten maken ? Anderzijds zou het inkopen van een nieuw lang vast gezet rente-arrangement bij de huidige lage rentes ook interessant kunnen zijn MITS met een ruime verhuisregeling (checken dus!). Want dan neemt u bij tzt verhuizen de lage rente van nu ingekocht gewoon mee, en zijn de nu gemaakte kosten dus te verantwoorden. Want als u afwacht met het afsluiten van een nieuwe hypotheek tot het feitelijke verhuismoment, dan s de rente wellicht al de nodige procenten gestegen ?  Nu ingrijpen dus ?! De hoogte van de boeterente bepaalt voor een groot deel of rentemiddeling voor u voordelig is. De kosten, ook al betaalt u die gespreid, moeten natuurlijk opwegen tegen de lagere hypotheekrente.

Daarnaast moet u zich de vraag stellen of andere manieren om de hypotheekrente te verlagen meer voordeel opleveren. Zo kan oversluiten veel voordeliger zijn omdat u dan opnieuw het laagste renteaanbod in de markt kunt kiezen (ook bij een andere geldverstrekker). En extra aflossen kan voordelig zijn als u daarmee in een lagere renterisicoklasse komt.

Ook zijn er situaties waarbij een lagere hypotheekrente geen voordeel oplevert. Bij een (bank)spaarhypotheek bepaalt de hypotheekrente hoeveel premie u moet betalen. Zodra de rente omlaag gaat bijvoorbeeld dankzij het middelen, dan gaat uw premie omhoog, en schiet u er netto niet zo heel veel mee op, en soms zelfs een nadelige situatie.

Laat dus altijd een hypotheekadviseur berekenen wat voor u voordelig is.

5. Is rentemiddeling aftrekbaar?

De nieuwe hypotheekrente bij rentemiddeling is inculief berekende rente-opslag(en) in beginsel volledig fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden de huidige regels voor de hypotheekrenteaftrek. Over de fiscale behandeling van de boeterente bestond even wat onduidelijkheid. Dit was voor sommige banken de reden om geen rentemiddeling aan te bieden. Inmiddels is door het ministerie besloten dat ook de boeterente die bij het rentemiddelen wordt uitgesmeerd over de looptijd, fiscaal ook aftrekbaar is mbt Box-1 leningen.

6. Welke geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan?

Bij deze geldverstrekkers kunt u in ieder geval nu al terecht:

·                       ABN AMRO

·                       AEGON

·                       Centraal Beheer

·                       Florius

·                       ING

·                       MoneYou

·                       Nationale Nederlanden

·                       Obvion*

·                       Rabobank

·                       RegioBank*

·                       SNS Bank*

·                       Woonfonds Hypotheken

·                       Westland Utrecht

*niet voor alle hypotheken, even goed checken !

In 2017 zullen naar verwachting meer banken rentemiddeling gaan aanbieden.

7. Hoe vraag je rentemiddeling aan?

Rentemiddeling kunt u aanvragen middels een schriftelijk verzoek aan de bank. In deze brief geeft u aan graag een berekening te ontvangen met de mogelijkheden van tussentijdse rentemiddeling, met daarbij een opgave van de kosten en de nieuwe rentekeuzes. U vermeldt daarbij de betreffende hypotheeknummers.

Het is verstandig om een hypotheekadviseur te vragen of rentemiddeling voor u voordeel oplevert en of er alternatieven zijn waarmee u voordeliger uit bent.

Bel DeHypothekenMakelaar.nl op 073-59 44 1112 / 0615 - 32 11 32Laatste update: 26/11/2016 11:57.33