VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Onderverzekering kost soms tonnen

Timo Bisschop* gaat ervan uit dat hij zich goed heeft verzekerd. Wanneer hij in 1998 zijn monumentale woonboerderij koopt, wordt de herbouwwaarde in het bouwtechnische rapport en door de makelaar getaxeerd op zo’n € 455.000,-. Omdat Timo beslist niet onderverzekerd wil zijn, raadt de verzekeraar aan om de opstal te verzekeren voor zo’n € 640.000,-. De verzekeraar zal ervoor zorgen dat dit bedrag jaarlijks wordt geïndexeerd.

In april 2004 slaat een bolbliksem in. De woonboerderij brandt volledig af. Samen met de indexering wordt de verzekeringswaarde vastgesteld op € 787.000,-. Schade-experts concluderen echter een schadebedrag van € 1.050.000,-. Een verschil van bijna € 300.000,-. Timo – zich wild geschrokken – leest de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden en ziet tot zijn afschuw dat hijzelf verantwoordelijk is voor de vaststelling van de verzekerde som, ook al is die door een verzekeraar bepaald. Tevens draagt hij de verantwoordelijkheid voor de door de verzekeraar opgelegde toegepaste indexering.

Timo wint juridisch advies in bij diverse instanties. Ze zeggen allemaal dat hij geen kant op kan omdat de polisvoorwaarden zwart op wit staan.

Timo laat het er niet bij zitten en gaat vastberaden op onderzoek uit. De verzekeraar beweert dat de taxateurs destijds de plank hebben misgeslagen. Navraag leert dat zij vierkant achter hun taxatie blijven staan. Dan wil Timo wel eens weten wat die indexering precies inhoudt. De verzekeraar hanteert hiervoor het CBS indexcijfer voor bouwkosten. Volgens de verzekeraar een goed middel om de jaarlijkse stijging van de herbouwkosten bij te houden.

Timo informeert bij het CBS en krijgt te horen dat die bouwkostenindex uitsluitend de ontwikkeling van kostenbestanddelen loon en materiaal volgt. Volgens het CBS-indexcijfer zijn de bouwkosten van Timo’s huis sinds 1999 met 21% gestegen. Timo berekent echter een daadwerkelijke stijging van ruim 60% (1.050/640=164%). Hij gaat in conclaaf met zijn verzekeraar. Dat heeft tot resultaat dat de verzekeraar driekwart van het onderverzekerde bedrag bijlegt. Een kwart komt nog steeds voor Timo’s eigen rekening...

Bron: VEH Vereniging Eigen Huis

VerbijsterendAdvies.nl  Laatste update: 11/11/2016 15:43.54