VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

NVM: Aanpassing vraagprijs afgenomen maar…

De steeds verder aantrekkende woningmarkt heeft ook tot gevolg dat verkopers steeds minder vaak de vraagprijs van de woning aan hoeven te passen. Halverwege het 4de kwartaal 2015 staat ruim 60% van de bestaande koopwoningen met de eerste vraagprijs in aanbod. Steeds meer verkopers zijn van mening dat zij in de huidige markt hun vraagprijs niet aan hoeven te passen, meldt NVM.   “Toch blijft voor een grote groep van consumenten, wiens woning al lang in het aanbod staat, een vraagprijsaanpassing een belangrijke mogelijkheid om interesse te kweken”, aldus Hukker. Steeds meer woningen worden vanuit de eerste vraagprijs verkocht. 73% van de verkochte woningen in het 4de kwartaal 2015 heeft geen vraagprijsaanpassing ondergaan. In veel gevallen gaat het ook om woningen die nog maar kort in het aanbod hebben gestaan.

Nederlandse woningmarkt nog niet klaar voor 17 miljoen inwoners Nederland
NVM-voorzitter Hukker is tevreden over het doorzettende herstel van de markt voor koopwoningen, maar hij is minder te spreken over de oververhitting in bepaalde regio’s, nieuwbouw van zowel koop- als huurwoningen, en over huurmarkt in zijn algemeen.
“We gaan toe naar 17 miljoen inwoners in Nederland”, zegt hij. “Daarbij zie je de vraag naar tijdelijke huur toenemen. Mensen die vanwege een stukgelopen relatie weer tijdelijk andere huisvesting zoeken. Starters die bewust eerst willen huren, maar merken dat er geen aanbod is. Senioren die door een zorgvraag graag willen huren. Zelfstandigen die voorlopig eerst willen huren, om in die tijd meer zekerheid hopen te krijgen rond het financieel reilen en zeilen van hun bedrijf. Mensen met een tijdelijk contract die liever eerst willen huren. Buitenlandse werknemers die in Nederland tijdelijke arbeid verrichten en natuurlijk vluchtelingen en statushouders, die in ons land in ieder geval tijdelijk gehuisvest moeten worden en extra druk geven op sociale huurmarkt. Allemaal doelgroepen die eerder last lijken te hebben van de aantrekkende koopwoningmarkt en merken dat die passende huisvesting vaak niet aanwezig is.

Nieuwe start energielabel succesvol
Per 1 januari 2015 heeft het energielabel een hernieuwde start gemaakt. Door de problemen voordien rond het ‘energielabel oude stijl’ en met alle negatieve beeldvorming van dien, moet er een grote achterstand ingehaald worden. “Het nieuwe systeem heeft na een jaar al flink terrein gewonnen”, zegt Hukker. “Anders dan in het verleden wordt inmiddels al bij veruit de meeste verkopen een energielabel meegeleverd.”

Voorspelling 2016: 8-10% meer transacties en 3-4% prijsstijging
Volgens de NVM-voorzitter blijft de koopwoningmarkt ook in 2016 de wind in de rug houden. Hukker voorspelt dat het aantal transacties dit jaar met 8 tot 10% zal toenemen. Dat betekent dat de NVM in 2016 zo’n 155.000 woningen van eigenaar zal laten wisselen. Voor de totale markt komt dit neer op zo’n 200.000 transacties. Ook de gemiddelde verkoopprijs van woningen stijgt volgens de NVM in 2016, en wel met 3 à 4%.

Bron: NVM

DeHypothekenMakelaar.nl

 

 Laatste update: 14/01/2016 11:51.16