VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

5 misverstanden over kindgebonden budget

Over het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop bestaan veel misverstanden. We zetten daarom vijf veelvoorkomende misverstanden daarover op een rijtje.

Sinds 1 januari 2015 is de alleenstaande-ouderkorting afgeschaft. In plaats daarvoor is de verhoging van het kindgebonden budget met de alleenstaande ouderkop ingevoerd.

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor je kinderen tot 18 jaar. Omdat niet voor iedereen duidelijk is wanneer je daar wel of niet recht op hebt, hebben we 5 veelvoorkomende misverstanden op een rijtje gezet.

1. Vermogen telt WEL mee
Heb je als alleenstaande ouder een laag inkomen, dan heb je normaal gesproken recht op kindgebonden budget. Heb je echter veel vermogen, dan vervalt dit recht. Zo heb je in 2015 geen recht op kindgebonden budget, als je meer vermogen hebt dan 82.093 euro plus de vrijstelling in box 3 van de belastingdienst.

2. Verandert WEL gedurende het jaar
De hoogte van het kindgebonden budget is gedurende een kalenderjaar NIET gelijk. Heb je bijvoorbeeld een kind van 16 of 17 jaar, dan ontvang je vanaf 1 augustus 2015 meer kindgebonden budget. Vanaf deze datum zit de tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) namelijk bij het kindgebonden budget.

3. Geen recht erop in 2014, MAAR MOGELIJK WEL in 2015
Het feit dat je als alleenstaande ouder in 2014 geen recht had op kindgebonden budget, betekent niet automatisch dat je er in 2015 ook geen recht op hebt. Wil je weten of je ervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met de Belastingdienst.

4. Geen kinderbijslag, SOMS TOCH kindgebonden budget
Recht op kindgebonden budget bestaat normaal gesproken alleen als je (of de andere ouder) kinderbijslag ontvangt. Maar er zijn uitzonderingen. Is je kind 16 of 17 jaar en krijgt je (of de andere ouder) geen kinderbijslag voor je kind, dan heb je soms toch recht op kindgebonden budget.

5. Alimentatieplicht vervalt SOMS !!
Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie, houdt een rechtbank normaal gesproken rekening met het recht op kindgebonden budget inclusief de alleenstaande ouderkop. Dit leidt er in sommige gevallen toe dat de alimentatieplicht voor de niet-verzorgende ouder vervalt.

MAAR de rechtbanken Den Haag en Noord-Holland wijken echter af van de hiervoor geldende richtlijnen en laten bij een alimentatieberekening het kindgebonden budget buiten beschouwing. Dit leidt helaas tot ongelijkheid en onzekerheid.

Lees meer: Geen kinderalimentatie na wangedrag kind
Lees meer: 
Moet ik meer dan kinderalimentatie betalen?
Lees meer: Alimentatie inhouden wegens einde aftrek?
Lees meer: Alimentatie in 2015 met 0,8% verhoogd
Lees meer: Aftrek levensonderhoud in aangifte 2015?
Lees meer:
Compensatie voor gescheiden ouders?  

Bron: Jurofoon 07-04-2015 | 1 reacties
VerbijsterendAdvies.nl

 Laatste update: 15/04/2015 11:49.51