VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Buitenlander kan niet meer opteren voor binnenlands belastingplichtige

Vanaf 2015 geldt de zogenoemde regeling voor ‘kwalificerende buitenlandse belastingplichtige’. Door de invoering van deze regeling kan iemand uit het buitenland niet meer kiezen voor behandeling als een binnenlands belastingplichtige. Wanneer is deze regeling van toepassing? 

Voorwaarden kwalificeren nieuwe regeling buitenlands belastingplichtige’

Wanneer spreken we van een ’kwalificerend buitenlands belastingplichtige’? 

  • Belastingplichtige woont in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
  • Belastingplichtige betaalt over minimaal 90 procent van zijn wereldinkomen in Nederland belasting.
  • Belastingplichtige moet een inkomensverklaring overleggen van de belastingdienst van het land waarin hij woont waarin bovenstaande voorwaarden duidelijk worden. 

Voldoet men aan alle voorwaarden van de nieuwe regeling? Dan is hij/zij ‘kwalificerend buitenlands belastingplichtige’ en worden dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen als een inwoner van Nederland toegepast.

Voldoet men niet aan alle voorwaarden? Bijvoorbeeld omdat de persoon over minder dan 90 procent van zijn wereldinkomen in Nederland belasting heeft betaalt? Dan is deze persoon buitenlands belastingplichtig en kan dus geen gebruik maken van de aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen die gelden voor inwoners van Nederland. Hierbij mag men bijvoorbeeld de
rente van de lening voor de eigen woning niet meer aftrekken in de aangifte. 

Voordeel
Een voordeel van deze wijziging is dat de zogenoemde terugploegregeling waarbij een inkomensherziening plaatsvindt, vervalt. De belastingdienst kan hierdoor de afgelopen 8 jaar niet terughalen wanneer iemand voorheen altijd opteerde voor binnenlands belastingplichtige en veel belastinggeld terughaalde. Hij/zij kan nu voortaan niet meer opteren voor binnenlands belastingplichtige.

BRON:  25022015 John Peek payroll adviseur bij Grant Thornton

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 25/02/2015 10:26.18