VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Huizenveiling blijft voor deskundigen met veel eigen geld

Een huis kopen op een executieveiling is eenvoudiger geworden voor particulieren, maarrrrr. zonder kennis van zaken is het risico op een kat in de zak nog steeds groot.

30% lager
Het principe van een executieveiling is simpel: wie het hoogste biedt, mag het huis kopen. Dat opbieden leidt niet tot hoge prijzen; de opbrengst ligt gemiddeld meer dan 30% lager dan bij vrije verkoop. Dat is slecht nieuws: de geldverstrekker lijdt verlies en de huiseigenaar blijft vaak met een torenhoge restschuld achter.

De nieuwe regels moeten het besloten wereldje van de executieveilingen openbreken en de opbrengst opkrikken. Een belangrijke verandering is dat de eigenaar van een huis verplicht is mee te werken aan bezichtiging. "De koper heeft recht op bezichtiging en kan de politie er bijhalen als hij niet in het pand wordt toegelaten. Voorheen was dan een bezoek aan de rechter nodig. Ook heeft de bank meer rechten om iemand eruit te zetten als hij niet meewerkt aan bezichtiging", zegt notaris Adriaan Helmig uit Haarlem.

Ook in het voordeel van onervaren particuliere kopers is dat de verantwoordelijkheid voor het pand tot aan de betaling bij de verkoper blijft liggen. "Voorheen gebeurde het wel dat een eigenaar na de veiling nog snel even de keuken uit zijn woning sloopte en verkocht. Nu moet de bank die kosten aan de koper vergoeden…"

(DHM maar dat zal niet zo maar geregeld zijn vrees ik….en let ook goed op je deugdelijke bewijsmateriaal)

Verrassingen
Ook moet de executieveiling nu minimaal 30 dagen – in plaats van 8 – van te voren de veilingvoorwaarden publiceren. Alle kosten moeten vooraf bekend zijn, zodat een koper niet voor vervelende verrassingen komt te staan. "Wij zijn blij dat huizenveilingen toegankelijker zijn geworden, maar voor het bieden op een veiling is specifieke kennis nodig. Weet waar je aan begint", waarschuwt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Bieden op huizenveilingen is een vak apart. Het begint met een veiling bij opbod, waarbij de veilingmeester een openingsbod vraagt. Geïnteresseerden kunnen daarna meer bieden. De veilingmeester telt een bedrag op bij het hoogste bod en telt daarna terug totdat iemand zegt: 'mijn'. Dit wordt ook afmijnen genoemd. Zeg je mijn, dan ben je de koper van het huis. Als er niet wordt afgemijnd, krijgt de hoogste bieder de woning.

Internetveilingen
Niet iedereen is opgewassen tegen het biedgeweld van de doorgewinterde luidruchtige handelaren. Het is ook mogelijk live mee te bieden via internet. Dat kan al een tijd via veilingwebsites als Veilingbiljet. "De wet is zo aangepast dat er ook speciale internetveilingen op te zetten zijn waarbij je niet meebiedt met de zaal. Maar banken zijn daar nu nog wat huiverig voor", zegt Helmig.

De executieveiling is vooral interessant voor kopers die ervaring hebben met probleemwoningen. "De eigenaar kan of wil niet meewerken aan een normale verkoop en heeft vaak al langer problemen. De sporen daarvan tref je vaak aan in de woning. Denk aan achterstallig onderhoud en/of vernielingen", stelt André de la Porte.

Taxatierapport
Hij waarschuwt dat een taxatie of bouwtechnische keuring vaak niet mogelijk is bij een pand op een executieveiling. Het is essentieel dat je zelf de nodige bouwtechnische kennis hebt en geen 2 linkerhanden. Ook is het volgens de woordvoerder van VEH lastig een hypotheek te krijgen voor een veilingwoning. "Door het ontbreken van een taxatierapport kan de bank de waarde van een woning niet goed inschatten en deinst dan ook vaak terug voor het verstrekken van een hypotheek."

Woningen op een executieveiling worden dan ook vaak met eigen geld gekocht. "En weet: op een veiling kan je niet meer terug. Gekocht is gekocht…. Van ontbindende voorwaarden, zoals het rond kunnen krijgen van de financiering, is geen sprake."

Bron: ED / DeHypothekenMakelaar.nl

Laatste update: 25/01/2015 14:43.17