VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Gevolgen betalingsachterstand Hypotheek

Elke maand betaalt u een bedrag aan rente en aflossing. Als u in een jaar onvoldoende aflost, moet u het volgende jaar deze achterstand inhalen. Of een aflossingsschema afspreken. 

Bijvoorbeeld:  

  • U hebt op 31 december 2013 een achterstand in het betalen van de aflossing. Maar haalt u die achterstand in 2014 in? U mag de rente die u in 2013 betaalde toch aftrekken. U mag alleen de rente aftrekken die u in een kalenderjaar echt hebt betaald.
  • Hebt u op 31 december 2014 nog steeds een achterstand omdat u de aflossing niet kon betalen? Maar hebt u op dat moment een nieuw aflossingsschema afgesproken met de schuldeiser? Dan mag u ook de rente die u in 2014 betaalde, nog aftrekken.
  • Hebt u geen nieuw aflossingsschema afgesproken? Dan voldoet u niet meer aan de voorwaarden, en mag u de rente niet (DHM let op NOOIT) meer aftrekken. U mag ook geen rente meer aftrekken als u wel een nieuw aflossingsschema hebt afgesproken, maar u toch niet kunt voldoen aan de aflossingseis. De schuld (of lening) valt dan (DHM voortaan voorgoed) in box 3 (sparen en beleggen).

Betalingsachterstand door fout

Hebt u in 2013 een betalingsachterstand door een fout in de betaling of berekening? Als u dit voor 31 december 2015 herstelt, heeft dit geen gevolgen voor de renteaftrek.

Bron http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/verplicht_aflossen_voor_renteaftrek_vanaf_2013/u_hebt_een_betalingsachterstand

DeHypothekenMakelaar.nl  Laatste update: 12/01/2015 10:56.37