VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Nieuwbouw op erfpachtgrond wordt fors duurder

 

De belastingdienst gaat de waarde van erfpachtrechten per 1 januari 2015 anders vaststellen. Volgens de NEPROM (de vereniging van projectontwikkelaars) wordt nieuwbouw op erfpachtgrond daardoor fors duurder.

 

Staatssecretaris Wiebes heeft aan gemeenten vertrouwelijk laten weten dat hij met ingang van 1 januari 2015 het uitvoeringsbesluit voor omzetbelasting (NEPROM beklaagt zich dan ook over informatie-discriminatie) gaat wijzigen. Dit heeft tot gevolg dat bij nieuwbouw op erfpachtgrond in plaats van 6% overdrachtsbelasting voortaan 21% BTW betaald moet worden. Onder meer woningbouwprojecten op erfpacht worden daardoor aanzienlijk duurder, terwijl dit soort projecten juist de afgelopen jaren er voor gezorgd hebben dat er toch nog gebouwd kon worden.

 

Volgens de NEPROM zijn ook consumenten de dupe van de wijziging. Niet alleen zal de woning met erfpacht door de wijziging duurder worden, ook het verkrijgen van een hypotheek wordt lastiger. Bij erfpacht hoeft de consument de grond niet te financieren, terwijl de jaarlijkse canonbetaling wel aftrekbaar is. Daardoor kan de consument voor de nieuwbouwwoning gemakkelijker een hypotheek verkrijgen. Na de wijziging zal dat in veel gevallen niet meer mogelijk zijn.

 

 

Bron: Neprom

 

Download: "de brief van de NEPROM aan staatssecretaris Wiebes over de wijziging van het uitvoeringsbesluit voor omzetbelasting m.b.t. erfpacht" (pdf, 2 pagina's)

http://www.neprom.nl/Downloads/brieven/Brief%20aan%20staatssecretaris%20Wiebes%20over%20Wijziging%20Uitvoerinsgbesluit%20omzetbelasting%20mbt%20erfpacht.pdf

 

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 09/12/2014 14:10.32