VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Gebreken en aansprakelijkheid bij nieuwbouw

Hier leest u binnen welk tijdsbestek u de bouwer nog aansprakelijk kunt stellen voor gebreken die u pas na de oplevering ontdekt. Dit geldt overigens alleen wanneer u een model koop-aannemingsovereenkomst heeft.

Alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld, moet de bouwer volgens het contract binnen drie maanden herstellen.

Onderhoudsperiode: 6 maanden

De onderhoudsperiode geldt niet tot drie, maar tot zes maanden na de oplevering. Ook tekortkomingen die in deze periode opduiken, moet de bouwer herstellen.

Verborgen gebreken zijn gebreken die pas na de oplevering worden ontdekt en ook niet eerder ontdekt hadden kunnen worden, denk aan lekkage. Een bouwer blijft hier vijf jaar na de onderhoudsperiode aansprakelijk voor, dat is dus 5,5 jaar na de oplevering. U moet het gebrek tijdig en schriftelijk melden aan de bouwer.

Ernstige gebreken: 20,5 jaar 

Na 5,5 jaar kunt u de bouwer alleen nog contractueel aansprakelijk stellen voor heel ernstige gebreken. Dit zijn bijvoorbeeld gebreken die de constructie van uw woning ernstig aantasten. Denk aan het instorten van het dak. Dit kunt u tot 20,5 jaar na oplevering doen.

Naast de contractuele aansprakelijkheid heeft u mogelijk SWK- of Woningborggarantie. Dit is eigenlijk een aanvulling op de contractuele aansprakelijkheid. Wat onder de garantie valt, vindt u in het informatieboekje over de garantieregeling dat u van de bouwer heeft gekregen. Wij raden sowieso aan een woning altijd onder garantie te bouwen. Goed om te weten is dat Stichting Garantiewoning keurmerken afgeeft aan goede en betrouwbare garantieregelingen. Dit is een initiatief van Vereniging Eigen Huis, Neprom, Bouwend Nederland en NVB. SWK, Woningborg, Stiwoga hebben dit keurmerk.

Als de aannemer de gebreken ontkent, hoeft u het er niet bij te laten zitten:

Lees het stappenplan
Schema Gebreken en de model koop-/aannemingsovereenkomst (pdf)

 

Bron: VEH 14012014

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 14/01/2014 12:30.03