VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Nieuw fonds voor bedrijfskredieten grotere MKB

Banken en institutionele beleggers hebben een nieuw fonds opgericht dat middelgrote bedrijven van krediet moet voorzien. Het NL Ondernemingsfonds verwacht in de loop van dit jaar de eerste leningen te kunnen verstrekken.

Het fonds is opgericht door de banken ING, ABN Amro en Rabobank, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en beursbedrijf Euronext Amsterdam.

De bedoeling is om bedrijven met een jaaromzet van minimaal 25 miljoen euro kredieten te verstrekken van minstens 10 miljoen euro. Die leningen worden deels door een bank en deels door het fonds gefinancierd.

Het fonds moet in de komende 5 jaar door bijdragen van vooral institutionele investeerders groeien tot 1 miljard euro. De deelnemers benadrukten maandag dat de criteria voor bedrijven om krediet te krijgen hetzelfde blijven. Maar toch biedt het fonds iets meer mogelijkheden. 'Als een bank al zwaar in een sector zit of een lening iets risicovoller is, dan wordt het risico nu in ieder geval gedeeld', zo liet ABN Amro-topman Gerrit Zalm weten.

Zalm zei dit jaar geen grote toename van de kredietvraag te verwachten. Banken hebben volgens hem nu ook geen probleem om voldoende leningen te verstrekken. 'Het fonds wordt nu in een rustige tijd in gang gezet'….., stelde hij. Ook ING zei dat de vraag naar krediet nu bescheiden is, maar in de komende jaren waarschijnlijk toeneemt.

Het fonds is, met de omzeteis van minimaal 25 miljoen euro, in eerste instantie bedoeld voor middelgrote bedrijven. De deelnemers sluiten niet uit dat er op den duur ook een initiatief komt voor het kleinbedrijf. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) levert het bovendien al in deze vorm mogelijk profijt op voor kleinere ondernemingen. Als deze 'brug tussen beleggers en banken' aanslaat, worden de bankbalansen ontlast en komt er meer ruimte voor kleinere bedrijven, stelde de NVB-voorzitter Chris Buijink optimistisch…

 

Bron: 13-01-2014 10:32 • ANP

VerbijsterendAdvies.nl

 

 Laatste update: 14/01/2014 10:43.15