VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

EXIT (nieuwe) stamrecht-bv’s ! Weekers snijdt laatste stamrecht-bv’s de pas af

 Werkgevers die met een gouden handdruk afscheid willen nemen van personeel moeten snel zijn als zij hen nog willen laten profiteren van de fiscale voordelen. Alleen als de ontslagvergoeding vóór 15 november 2013  is overgemaakt, geldt de ‘oude’ stamrecht-bv regeling.

Wie na deze datum zijn ontslagvergoeding uitgekeerd krijgt, kan niet meer profiteren van bestaande stamrecht-bv regeling, zo meldt fd.nl vandaag. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën voorkomt met deze bepaling feitelijk dat werkgevers hun reorganisatie nog snel voor 1 januari doorvoeren zodat werknemers hun gouden handdruk nog kunnen parkeren in een stamrecht-bv. De datum van 15 november maakt het in de praktijk haast onmogelijk om dit nog te realiseren.

Einde stamrecht-bv
Per 1 januari 2014 verdwijnt de stamrecht-bv. Deze zogenoemde stamrechtvrijstelling is een populaire manier om minder belasting over de gouden handdrukuitkering te betalen. Door de ontslagen werknemer vanuit deze stamrecht-bv periodiek een bedrag uit te keren, wordt dit bedrag namelijk niet belast tegen het hoge tarief van 52% inkomstenbelasting, wat bij een eenmalige uitkering wel het geval zou zijn.

Korting
Bestaande stamrechtregeling blijven gelden. Per 1 januari 2014 vervalt echter de verplichting van periodieke uitkeringen. Het is dan mogelijk het volledige tegoed in één keer op te nemen in 2014 tegen een belastingkorting van 20%. De ontslagen werknemer betaalt dan niet over het volledige bedrag loonheffingen, maar slechts over 80% daarvan (de zogenaamde 80%-regeling). Dit betekent dat zij effectief circa 42 procent inkomstenbelasting betalen.

Om van de 80%-regeling gebruik te kunnen maken zou de ontslagvergoeding ook vóór 15 november 2013 moeten zijn overgemaakt. Werkgeversorganisatie AWVN laat weten dat met deze overgangsmaatregel de regels rondom het afschaffen van het stamrecht enigszins zijn verduidelijkt, hoewel er nog wel vragen over blijven.

Bron:29102013 Salarisnet SalarisMail reedbusiness

VerbijsterendAdvies.nl

 Lees ook: AWVN: 'Regels stamrecht onduidelijk'

  Wet- & Regelgeving

523 0

 
Laatste update: 29/10/2013 11:10.14