VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Zorgplicht banken na gedwongen verkoop

Wanneer een in financiële problemen geraakte huiseigenaar door een gedwongen verkoop uit zijn huis wordt gezet, zou de bank in samenspraak met de gemeente moeten voorzien in vervangende woonruimte. Aldus de Vereniging Eigen Huis.

De zorgplicht van de hypotheekverstrekker moet dus ook doorlopen ná een gedwongen verkoop, schrijft de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag in een brief aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Verantwoordelijkheden Volgens de belangenclub moeten er betere afspraken gemaakt worden over de invulling van de verplichtingen van banken ten aanzien van mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek. De bank is doorgaans de instantie die het traject van een gedwongen verkoop inzet en dat brengt bijzondere verantwoordelijkheden met zich mee, stelt de VEH.

Op straat Bij een gedwongen verkoop zouden banken zich moeten realiseren dat wellicht mensen op straat komen te staan. De bewoners worden gedwongen om bij familie in te trekken, gedurende langere periode in een caravan te verblijven of gebruik te maken van een noodopvang.

Oude huis ‘Wij zeggen niet dat de bank hun huisvesting moet betalen, maar de bank zou wel onmiddellijk contact moeten opnemen met de betreffende gemeente', legt een woordvoerder van de VEH uit. ‘Ook kan er gedacht worden om deze mensen in hun oude huis te laten wonen zolang er nog geen nieuwe bewoner is gevonden. Anders staat het huis toch maar leeg.'

Niet duidelijk Nu is het voor veel mensen vaak niet duidelijk wat zij van hun bank mogen verwachten, stelt de zegsman. De groep huizenbezitters met een grote betalingsachterstand loopt op. Maar wanneer zij advies willen over hoe zij een gedwongen verkoop kunnen voorkomen, dan worden zij van het ene loket naar het andere gestuurd. VEH heeft hierover verschillende meldingen binnengekregen en wil dat deze situatie verbetert.

Bron: AM 05092013 /VEH

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 05/09/2013 15:55.21