VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Rabobank: Huizenprijzen nu te laag

 

AMSTERDAM - Rabobank-topman Piet Moerland sluit zich aan bij de stelling van de Europese Centrale Bank dat de huizenprijzen in Nederland op dit moment eigenlijk te laag zijn.

 

Moerland onthulde vandaag bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank, de hoofdconclusie van een Rabobankstudie die binnen twee weken verschijnt, dat de huizenprijzen in ons land onder het langjarig evenwicht liggen. Volgens Moerland is er nu geen sprake van een juiste prijsvorming omdat de woningmarkt niet goed functioneert. ,,Er vinden veel te weinig transacties plaats in vergelijking met het langjarig gemiddelde."

 

Moerland ziet wel lichtpuntjes voor de woningmarkt. Zo is er eindelijk relatieve beleidsrust en ziet hij de prijs 'uitbodemen' voor dit jaar en volgend jaar. ,,Dat betekent iets voor de mindset van mensen." Wie nadenkt over kopen zal daardoor niet het gevoel meer hebben dat langer wachten leidt tot een lagere prijs, zo redeneert hij.

 

Daarnaast is vertrouwen in de economie belangrijk. Aantrekkende groei bij de drie belangrijkste Nederlandse exportpartners Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk, zijn daarvoor hoopgevende indicaties. ,,Als mensen weer vertrouwen krijgen, dan kan die woningmarkt weer op gang komen."

 

De woningmarkt is volgens Moerland beslist niet ongezond. ,,Anders dan in de VS, Spanje en Ierland hebben we hier juist niet teveel woningen gebouwd. Hier zijn de afgelopen jaren juist tienduizenden woningen te weinig gebouwd. Wij creeëren dus op lange termijn een kwalitatief en kwantitatief tekort."

 

Moerland wil desondanks niet vooruitlopen op wanneer de huizenprijzen weer zullen gaan stijgen. ,,Wij verwachten dat de prijzen dit jaar en volgend jaar zullen uitbodemen. Dat betekent dus ruwweg een einde aan de daling. Maar wanneer ze weer gaan stijgen weet niemand. En als ze weer gaan stijgen hoop ik dat dit niet gebeurt in het tempo van de jaren voor 2008."

 

Potentiële woningkopers die hopen op een fundamenteel lagere hypotheekrente bij Rabobank, kunnen dat wel op hun buik schrijven, zo bleek uit de woorden van Rabobank financieel topman Bert Bruggink. Ondanks diverse onderzoeken die de afgelopen tijd hebben geconstateerd dat de rente in Nederland hoger is dan in omringende landen, noemt hij de rentemarge (winst) die banken op de hypotheekrente maken "passend". ,,Die marge is inderdaad gestegen, maar we zien die als passend. Die deugt. En de marge is ook in lijn met hoe hoog die historisch was tot aan het begin van deze eeuw. Alleen in die bizarre jaren tot aan 2008 was de marge lager, ongezond zelfs."

 

Dat SNS Bank onlangs aankondigde om te gaan stunten met de hypotheektarieven noemt topman Moerland "zuur". De Nederlandse banken moesten met 1 miljard flink bijdragen aan de redding van SNS afgelopen februari, eenderde van die rekening kwam bij Rabobank. Moerland redeneert daarom dat SNS de stuntactie nu deels financiert met geld dat van de overige banken komt.

 

Bron: Telegraaf  do 22 aug 2013, 13:23

DeHypothekenMakelaar.nl

 

'Laat woningmarkt gewoon uitzieken'

AMSTERDAM - 

Pogingen van de overheid om de woningmarkt te reanimeren, hebben weinig nut. Tegen de tijd dat de maatregelen ingaan, heeft de markt waarschijnlijk zelf al een bodem bereikt. Dat zeggen economen in het Financieele Dagblad. Volgens Paul de Vries van de Rabobank is de woningmarkt al dicht bij herstel. UvA-hoogleraar Roel Beetsma ziet de huizenprijzen al minder snel dalen: „Er komt een punt dat een koopwoning voor starters weer betaalbaar wordt.”

Het kabinet wil bijvoorbeeld huizenbezitters met een hoge hypotheekschuld de kans geven om af te lossen met opgebouwde vermogens in levensverzekeringen. Volgens De Vries heeft dat echter weinig zin: „Het probleem zit vooral bij jonge mensen die 5 jaar geleden een huis kochten en nu een restschuld hebben.” 

 

Bron: Telegraaf vr 23 aug 2013, 07:12

 

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 23/08/2013 10:20.58