VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Psychologie herstelt economie

 

WADDINXVEEN - Iedere dag bereiken ons berichten dat Griekenland nog dieper in de problemen zit. Het lijkt dan ook schier onmogelijk dat dit land binnen enkele jaren uit dit dal komt. Dagelijks zijn er stakingen en protesten en het land heeft diepe schulden. Gelukkig is er één lichtpunt…: Yannis Stournaras.

 

Regering en de media blijken bepalend

Zodra een regering het uitsluitend nog heeft over wat er mis gaat en wat er bezuinigd moet worden dan duiken de media daar direct op in. Ellende wordt beter gelezen en bekeken dan positieve berichten. Het gaat er niet meer om wiens belang wordt gediend, maar om wat verkoopt.

 

Einde van DSB bank

Het einde van de DSB bank werd ingeluid door een man die zijn geld verdient met het onderzoeken en neerhalen van bedrijven: ’Pieter Lakeman’. Op 1 oktober 2009 riep deze meneer in het KRO-programma ‘Goedemorgen Nederland’ iedereen op om zijn tegoed bij DSB weg te halen. Een ‘onder de gordel’ actie van Lakeman en schandalig dat een publieke omroep zich voor zijn karretje liet spannen. Want op alle banken was er het nodige aan te merken. Premier Balkenende noemde de oproep 'bedenkelijk' en minister Wouter Bos van Financiën sprak van 'een onverantwoordelijke actie' van Lakeman. De publieke TV zenders speelden hier direct op in, actualiteitenrubrieken spraken over niets anders en de koppen in populaire kranten schreeuwden om aandacht voor de DSB sensatie.

 

Iedereen werd er armer van, behalve de curatoren van de bank die ruimschoots hun zakken konden vullen. Ook Pieter Lakeman is verliezer want geen zinnig denkend mens wil met deze man nog iets te maken hebben.

 

Koppen van grote kranten bepalen de economie

Het gaat met de gedrukte media zakelijk slechter dan voorheen. Grote kranten hebben het steeds moeilijker omdat de advertentie inkomsten aanzienlijk minder zijn geworden. Terwijl die grote kranten dat toch aan zichzelf te wijten hebben. Koppen als ‘Nederland gaat failliet’, of soortgelijke krantenkoppen bepalen de actualiteit-rubrieken op TV en het vertrouwen van de consument in de economie. Dus of de consument durft te kopen of op zijn centen blijft zitten. Wanneer het geld niet meer rouleert, dan gaat een land in recessie. Helaas voor deze populaire kranten luiden zij hiermee ook hun eigen faillissement in. Uiteindelijk zal blijken dat negatieve sensatie wel verkoopt maar niet loont. Vanwege dezelfde redenen mogen toppresentatoren die aan deze sensaties hebben meegewerkt binnenkort niet meer verdienen dan de Balkenende norm. Want wanneer je het verval van anderen helpt bewerkstelligen en als doel hebt om negatieve berichtgeving nog meer aandacht te geven dan graaf je je eigen graf.

 

Massa psychologie

Stel dat onze regering en vervolgens de media roepen: het gaat goed met de economie. Voor iedereen die wil werken is er werk. We gaan de arbeidsmarkt en het ontslagrecht versoepelen, want wil je werken dan kun je direct weer ergens anders aan de slag. Wie harder werkt en meer presteert verdient meer. Wie gezonder leeft betaalt minder ziektepremie en risicovolle sporten dien je extra te verzekeren. Ouderen worden enorm in de watten gelegd omdat ze zich bloed zweet en tranen hebben gewerkt om ons het leven gemakkelijker te maken. Op spaargeld word extra belasting geheven omdat het asociaal is om geld niet te laten rouleren. Minder BTW, minder belasting en minder nivellering omdat we allemaal dezelfde kansen hebben. Er is weer vertrouwen en meer focus voor de ondernemer die echt iets wil bereiken. Maar ook volop kans voor de werknemer die er echt voor wil gaan. Positieve koppen op de voorpagina’s van de kranten, positieve actualiteitenrubrieken.

 

Nederland is een handelsland en we zorgen ervoor dat Nederland filevrij wordt. Veel meer wegen, hogere snelheden, meer doorstroming en een ultieme logistiek. Iedereen komt op tijd op zijn werk. Producten bereiken tijdig hun bestemming. Minder milieulasten door minder uitstoot en een minister Schultz die haar gang kan gaan. Want ik vind haar een topper! Tjonge, pas dan krijgen Nederlanders lef om geld uit te geven. Krijgen buitenlandse bedrijven meer vertrouwen in Nederland en draait de economie beter dan ooit. Zo denk ik, omdat MindTuning® mijn vak is en de oer-psychologie van mensen doorgrondt.

 

Yannis Stournaras

Hij is de nieuwe minister van financiën van Griekenland. Hij is de eerste minister die begrijpt hoe massapsychologie werkt en dat ook meteen toepast. Er verschenen berichten over hem dat hij overtuigd was dat Griekenland het dieptepunt achter de rug heeft. Stournaras: ''De kans op een Grieks vertrek uit de euro is uiterst klein geworden'', denkt Stournaras. ''We zijn erin geslaagd onze economie te hervormen. De markten zijn optimistischer, spaartegoeden komen terug naar de banken, de overheid betaalt zijn schulden aan de private sector en Europa ziet ons nu anders.'' En verder: ”Griekenland zal eind dit jaar economisch herstel vertonen. Ik denk voor 100 procent dat dit het laatste jaar van de recessie zal zijn.”

 

Positieve berichtgeving heeft enorme impact

Wanneer de media zijn berichtgeving overneemt en specialisten zoekt die deze berichtgeving staven. Dan komt het met Griekenland binnen enkele jaren helemaal goed. Chapeau voor Yannis Stournaras en iedere krant die zijn berichtgeving overneemt. Wat kranten nauwelijks nog beseffen is dat door negatieve berichtgeving de economie stagneert en hun omzet keldert en door positieve berichtgeving de economie opleeft en hun eigen omzet wordt verhoogd.

 

Wat heb je als ondernemer hiervan te leren

Stop met klagen naar de buitenwereld dat het slecht met je bedrijf gaat en straal vertrouwen uit naar je medewerkers en al je relaties. Alle negatieve berichtgeving die je naar buiten brengt is jezelf indekken tegen pijn. Daarmee vergroot je de kans in het kwadraat op pijn.   Mensen willen graag succes en zich conformeren aan succes. Houd je berichtgeving naar buiten positief, zonder dat het je leveranciers schaadt. Daarmee vergroot je de kans op succes. Doe je het anders dan luid je jouw eigen faillissement in.

 

Pieter Frijters | MindTuning.nl | Spreek.nl

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 08/02/2013 10:31.13