VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Verlies draaiende is geen IB-ondernemer

 

Hof Arnhem - Leeuwarden oordeelde onlangs dat een kunstschilder geen IB-ondernemer is, omdat hij over de periode 2005-2011 namelijk alleen maar negatieve resultaten heeft geboekt en geen enkel werk verkocht.

 

De man is in 2005 – als autodidact – gestart als kunstschilder. Hij biedt zijn schilderijen te koop aan voor prijzen tussen de € 40.000 en € 1 miljoen. Tot medio 2012 heeft hij nog geen enkel schilderij verkocht. De resultaten van zijn activiteiten over de periode 2005-2011 zijn steeds negatief. In geschil is of de kunstschilder IB-ondernemer is.

 

Hof Arnhem oordeelt dat de man niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij voor zijn werken op de vrije markt in betekenende mate koopkrachtige vraag zal ontmoeten. Volgens het hof mocht de kunstenaar in redelijkheid ook niet verwachten dat hij – na een niet abnormaal lange aanloopperiode – in de toekomst zodanige vraag zou ontmoeten. Het hof overweegt verder nog dat ook de aard van de activiteiten niet een objectieve winstverwachting op voorhand rechtvaardigt. Volgens het hof vormen de activiteiten van de kunstschilder dan ook geen bron van inkomen. Het gelijk is aan de inspecteur.

 

Bron: 28-01-2013 07:20 • Vakstudienieuws Vandaag

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 05/02/2013 21:02.23