VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

SNS Rammelende interventiewet en falend toezicht ...

 

De nieuwe interventiewet om een eventuele nieuwe bankencrisis aan te kunnen pakken heeft niet naar behoren gewerkt (DHM en ook de recente stresstesten op banken zijn kennelijk een farce ?) . Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moest de aandeelhouders en de achtergestelde obligatiehouders van SNS Reaal wel onteigenen en de bank met belastinggeld redden, omdat de Nederlandsche Bank (DNB) geen verkoop van onderdelen van de bank kon forceren.

 

‘Een klappertjespistool’

Dijsselbloem erkende zondag in het tv-programma Buitenhof dat DNB niet bij SNS Reaal kon ingrijpen, omdat de toezichthouder daartoe bij een holding niet­bevoegd is. Hij wil dit gat in de wet repareren, zo kondigde hij aan. Oud-DNB-directielid Lex Hoogduin noemt dit deel van de wet ‘een klappertjespistool’ en volgens hoogleraar economie Barbara Baarsma zitten er ‘problemen in de wet’.

 

Sinds juni vorig jaar hebben DNB en Financiën de interventiewet tot hun beschikking. Die heeft als uiterste instrument de onteigening van bankaandeelhouders door de minister. Maar de bedoeling van de wet was een redding met belastinggeld te voorkomen. Daartoe zou DNB de bevoegdheid krijgen om een overname van een probleembank te forceren — buiten de zittende directie om — of om goede delen uit een bank te halen.

 

Ontvlechten van bedrijfsonderdelen

DNB mocht wel ingrijpen bij de bank- en de verzekeringsdochters van SNS Reaal. Maar de toezichthouder mocht van de wet niet de directie op holdingniveau aan de kant schuiven. Dijsselbloem zegt nu deze lacune in de wet te betreuren, hoewel juristen van advocatenkantoor DLA Piper hier in april 2011 al op wezen tijdens de consultatieronde voor de wetgeving…..

 

De bank- en verzekeringsdochters van SNS waren zozeer vervlochten met de holding dat DNB het niet aandurfde alleen de ­betaal- en spaarrekeningen uit SNS te ­halen. Die vervlechting ‘heeft ons bij SNS zeer opgebroken’, aldus Dijsselbloem. Blijkbaar heeft DNB de bank er in aanloop naar de ­invoering van de interventiewet niet toe gedwongen om de verschillende bedrijfsonderdelen volledig te ontvlechten.

 

Living wills opstellen

De interventiewet maakt het zelfs mogelijk dat DNB de rekeningen van bankklanten onderbrengt in een vennootschap die de Staat opricht. Zo kunnen de spaargelden veiliggesteld worden zonder dat de overheid met belastinggeld moet bijspringen. Nu is er noodgedwongen voor gekozen SNS volledig te nationaliseren, waarbij Dijsselbloem 3,7 mrd overheidsgeld in de bank heeft gestoken.

 

De minister wil dat banken in de toekomst zogeheten living wills opstellen, een soort testamenten waarin de banken op voorhand vastleggen hoe de bedrijfsonderdelen kunnen worden ontvlochten. Bij SNS was die ontvlechting niet mogelijk vanwege ‘de grote infrastructurele en andere verwevenheden’, zo staat in een brief aan de Tweede Kamer. De dochterbedrijven waren voor hun financiering afhankelijk van de holding.

 

Toezicht op toezicht op toezicht

Ook wil de schatkistbewaarder Europees regelen dat obligatiehouders maximaal gaan meebetalen aan een bankredding. Dijsselbloems motief is duidelijk. Nederlandse banken zijn relatief kwetsbaar, omdat ze bij gebrek aan Nederlands spaargeld een aanzienlijk deel van hun activiteiten moeten financieren met buitenlands vreemd vermogen. Als die bron opdroogt in een nieuwe crisis, kan dat de spankracht van de overheid te boven gaan.

 

Opmerkelijk is dat Dijsselbloem al op korte termijn de ­Algemene Rekenkamer de verantwoordelijkheid wil geven om toezicht uit te oefenen op DNB. De bank heeft zich altijd verzet tegen het meekijken door vreemde ogen, omdat de wet haar verbiedt om uiterst sensitieve en vertrouwelijke informatie te delen. Desondanks wil Dijsselbloem hier binnenkort over praten met DNB.

 

Inschatting van de verliezen

De roep om ‘toezicht op het toezicht’ klinkt al sinds de deconfiture van de Dirk Scheringa Bank (DSB). VVD en PvdA willen dat DNB zich in de Tweede Kamer verantwoordt voor het toezicht op SNS Reaal, zo lieten beide regeringspartijen zondag weten.

 

Veel van de geschillen over de onteigening van SNS, die de komende jaren voor de rechter zullen worden uitgevochten, draaien om de inschatting van de verliezen van SNS Property Finance. Het ministerie van Financiën komt op basis van een rapport van Cushman & Wakefield op verwachte extra verliezen van 2,4 mrd tot €3,2 mrd op een totale leningenportefeuille van €8,3 mrd. SNS zelf ging uit van slechts 1,4 mrd. Volgens diverse bronnen kan dat gat alleen worden verklaard door een andere waarderingsmethode, die in dit geval in het nadeel van SNS en haar beleggers is uitgevallen. De vraag is of SNS te optimistisch is geweest, of dat Financiën te agressief afwaardeert. …

 

Bron: FD 04022013 Van onze redacteur maandag 04 februari 2013, 03:24

 

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 04/02/2013 15:38.27