VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Daling hypotheekschuld voor het eerst sinds begin metingen !

 

In november 2012 is de totale hypotheekportefeuille van Nederlandse banken met ruim 160 miljoen euro gekrompen, wat is ontstaan doordat huishoudens in Nederland die maand meer aan hypotheekschuld hebben afgelost dan dat er aan nieuwe hypotheken werd afgesloten.  Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

 

Voor het eerst sinds men begon met dergelijke metingen, is er een netto aflossing van hypotheekschuld zichtbaar. Al langere tijd was de hypotheekverstrekking aan huishoudens dalende, maar deze bleef iedere maand toch nog hoger dan het schuldbedrag dat werd afgelost. DNB licht hierop toe dat de vraag naar hypotheken zo sterk is afgenomen ten gevolge van de economische neergang en moeizame situatie op de woningmarkt. Ook de aangescherpte hypotheekregels spelen hier wellicht (….) een rol in….

 

In december 2012 vond echter wederom een netto-toename van de hypotheekschuld plaats, deze steeg in de laatste maand van 2012 met 900 miljoen euro.  Er werden die maand relatief veel nieuwe hypotheken afgesloten, vanwege het feit dat een groot aantal huizenzoekers de koop van een woning rond wilden hebben voordat de beperking van de hypotheekrenteaftrek op 1 januari in 2013 van kracht zou worden.

 

Bron: NVM 28012013 / DNB

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 31/01/2013 17:16.33