VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Hypotheekrenteaftrek 2013 nieuwbouw rammelt ?!

 

De Telegraaf schreef afgelopen zaterdag dat de nieuwe fiscale regels voor hypotheken voor nieuwbouwhuizen op zijn zachtst gezegd rammelen. Dit stellen onafhankelijke deskundigen vast. De consequentie van ’die blunders’ is dat de hypotheekrenteaftrek van nieuwbouwwoningen onbedoeld op de tocht is komen te staan, schrijft de Telegraaf.

 

Fiscaal jurist Eric Hoepelman stelt vast dat de hypotheekrenteaftrek op de tocht staat voor kopers van nieuwbouwhuizen. De kwestie draait om de koop-aanneemovereenkomst die consumenten afsluiten met een projectontwikkelaar. De koopovereenkomst in dit document heeft betrekking op het aanschaffen van de bouwgrond. De aanneemovereenkomst, het andere onderdeel, bevat de opdracht aan de projectontwikkelaar of de aannemer om het huis te bouwen. „In feite zijn deze overeenkomsten een lening van de projectontwikkelaar aan de consument. Die laatste betaalt dan ook rente aan de projectontwikkelaar”, legt Hoepelman uit.

 

Van aflossen op deze lening is echter geen sprake en juist daardoor ontstaan de problemen. „Het kabinet heeft aflossen verplicht gesteld wil je aanspraak kunnen maken op renteaftrek”, legt Hoepelman uit. Ergo: de bouwrente mbt nieuwbouw is niet langer aftrekbaar ?!. Tot overmaat van ramp geldt volgens Hoepelman hetzelfde voor de uiteindelijke hypotheek. „Dat is een herfinanciering van de oorspronkelijke leningovereenkomst met de projectontwikkelaar. Daar houden de nieuwe regels geen rekening mee, dus ook de uiteindelijke hypotheek valt onbedoeld in box 3. En dat betekent dat je ook geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek.” Minister Blok zal dit dus heel snel moeten repareren !

 

 

Bron: De Telegraaf 26012013

DeHypothekenMakelaar.nl

 


Bouwrente blijft wel gewoon aftrekbaar

29-01-2013 16:06 ANP/NOS

De bouwrente blijft gewoon aftrekbaar onder de nieuwe hypotheekwetgeving die op 1 januari van kracht is geworden. Dat zei minister Stef Blok van...

De bouwrente blijft gewoon aftrekbaar onder de nieuwe hypotheekwetgeving die op 1 januari van kracht is geworden. Dat zei minister Stef Blok van Wonen dinsdag 29012013 in de Tweede Kamer op vragen van de VVD. Bouwrente is het bedrag dat kopers al tijdens de bouw moeten betalen aan de aannemer en de hypotheekverstrekker.

De nieuwe fiscale regeling voor hypotheken dreigde slecht uit te pakken voor kopers van een nieuwbouwhuis. Daarin is niet geregeld dat de bouwrente ook onder de nieuwe hypotheekregels zou vallen. Het gaat dan om de rente die wordt betaald over de periode tussen het aangaan van de koopovereenkomst en het tekenen van de koop- en hypotheekakte bij de notaris.

Op verzoek van de VVD en PvdA gaat de minister nog eens de wetgeving doorpluizen op mogelijk lacunes. ‘We gaan er nog eens met de stofkam doorheen,’ zei Blok.


Fout in hypotheekrenteaftrek wordt aangepast

 

Minister Blok van Wonen gaat een 'fout' in de wet repareren, waardoor huizenverkopers alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als ze hun schuld aflossen. Hierdoor zouden sommige kopers van nieuwbouwhuizen onbedoeld van een deel van hun aftrek worden beroofd. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

 

Blok zegde dit toe tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het VVD-Kamerlid Helma Nepperus had de minister hierover om opheldering gevraagd.

 

Een fiscalist had het ministerie vorige week geattendeerd op de mogelijke fout. De verplichting tot aflossen stelt volgens hem sommige kopers voor problemen, namelijk diegenen die een nieuwbouwwoning kopen die nog gebouwd moet worden. Zij sluiten eerst een koop-aanneemovereenkomst, en pas later een hypotheek. Ondertussen brengt de projectontwikkelaar al wel bouwrente in rekening.

 

De bouwrente kon eerst, net als hypotheekrente, worden afgetrokken. Maar sinds dit jaar stelt de wet dat men alleen recht op aftrek heeft, als er wordt afgelost op de lening. Maar op een schuld die wordt opgebouwd bij een aannemer wordt niet afgelost. Dat heeft tot gevolg dat huizenkopers die bouwrente nu niet meer automatisch zouden kunnen aftrekken, zo stelde de fiscalist.

 

Blok gaf in de Kamer toe dat er sprake is van een 'lacune' in de wet en dat hij deze lacune zal repareren.

 

Auteur: Redactie InFinance | Datum: 29-01

 

 Laatste update: 30/01/2013 14:16.35