VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Rabobank stopt met gratis hypotheekadvies

 

Rabobank heeft de optie 'no cure, no pay' geschrapt in de prijslijst op internet die de bank hanteert voor hypotheekadvies. Rabo lijkt daarmee te zwichten voor kritiek van de AFM . De toezichthouder stelde eerder dat de nu verwijderde optie ten onrechte de suggestie van gratis advies wekte en advies en producten met elkaar verknoopte. In de bestaande brochures van Rabobank staat de 'no cure, no pay' optie nog wel….

 

Vanaf half december vorig jaar werkt Rabobank met nieuwe, vaste tarieven voor hypotheekadvies. Een noodzakelijke koerswijziging vanwege het provisieverbod op hypotheken dat twee weken later in zou treden. De 'no cure, no pay' optie, waarbij klanten alleen moesten betalen als de offerte wordt geaccepteerd,  sprong AFM direct het meest in het oog.

 

Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen of de AFM plaatste er bij monde van woordvoerder Martijn Pols  kritische kanttekeningen bij. "Natuurlijk ligt het in de lijn der verwachtingen dat als je bij een aanbieder voor advies binnengaat hij jou zijn eigen product adviseert. Daar is niets mis mee. Maar de aanbieder mag niet zeggen of suggereren dat advies bij hem gratis is. Dat gaat recht in tegen het principe dat advies en product duidelijk van elkaar gescheiden moeten zijn."

 

In de aangepaste prijslijst van Rabo zijn de overige tarieven voor hypotheekadvies ongewijzigd. De bank rekent € 1.750 voor het sluiten van een hypotheek; klanten die het gesprek via internet voorbereiden, krijgen € 600 korting op de advieskosten. Wie voor het eerst een huis koopt, betaalt € 1.450 voor een advies en € 850 als de voorbereidende werkzaamheden zelf worden gedaan. Voor ondernemers bedraagt de nota € 2.250; de starters onder hen zijn € 300 goedkoper uit. Het verhogen van een bestaande hypotheek kost € 1.450. Bedraagt de verhoging minder dan 10% van de lening en maximaal € 20.000, dan betaalt de klant € 500; bij eigen voorbereiding zijn de kosten € 250.

 

Bron: AM 24 januari 2013

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 24/01/2013 12:38.30