VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

NMa: 2.000 fraudegevallen executieverkoop !

 

Tussen 2000 en 2009 zijn bij de veiling van meer dan 2.000 woningen concurrentiebeperkende afspraken gemaakt, zo concludeert de NMa uit een onderzoek dat al in 2009 is gestart. Mede daardoor brengen executieveilingen gemiddeld een 34% lagere verkoopprijs op dan de reguliere huizenverkoop.

 

De mededingingsautoriteit heeft recentelijk 65 huizenhandelaren beboet voor in totaal € 6,4 mln. Ruim een jaar terug had de NMa al een boete van € 6,3 mln uitgedeeld aan de 14 meest actieve handelaren. Die boete is na protest verlaagd naar € 4,0 mln. De beboete handelaren organiseerden na een executieveiling nogmaals een veiling, waarbij de gemaakte winst onderling werd verdeeld.

 

Hiermee heeft de NMa het vier jaar geleden gestarte kartelonderzoek afgerond. Executieveilingen kunnen gemakkelijk worden gemanipuleerd, zo leert het onderzoek. Een klein aantal handelaren domineert veilingen; buitenstaanders laten zich weinig zien. "Dit komt ook door de risico's van het kopen van een woning op een executieveiling. Zo kunnen kopers de woningen vaak niet van tevoren bezichtigen en blijken woningen soms nog verhuurd te zijn. Ook zijn de kosten van het veilingproces ondoorzichtig."

 

De NMa vindt het een goede zaak dat notarissen steeds meer grotere regioveilingen organiseren, waar meer mensen op af komen. "Dit maakt kartelvorming moeilijker."

Een wetsvoorstel moet voor potentiële kopers de drempels verder verlagen door het mogelijk te maken huizen vooraf te kunnen bezichtigen; ook moeten banken het huurbeding kunnen inroepen, zodat woningen die zonder toestemming worden verhuurd, ontruimd kunnen worden. De kosten van de veiling komen volgens dat voorstel voor rekening van de hypotheekhouder; nu moet de koper alle kosten betalen.

 

De NMa ziet bovendien wel iets in internetveilingen: "Hierdoor kunnen meer mensen meebieden op een woning, komen betere prijzen tot stand met mogelijk een lagere restschuld voor de huiseigenaar."

 

Bron: AMWeb 14012013

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 14/01/2013 15:51.31