VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit erfbelasting ter discussie: Rechtbanken niet op een lijn over toepassingsbereik bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de erfbelasting

 

Samenvatting

Op 3 augustus 2012 hebben wij bericht over een uitspraak van Rechtbank Breda volgens welke de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet in strijd zou zijn met het gelijkheidsbeginsel. Rechtbank en Hof Arnhem hebben inmiddels al uitspraken gedaan waaruit blijkt dat zij het niet eens zijn met rechtbank Breda. Inmiddels is duidelijk dat ook Rechtbank Haarlem de visie van Rechtbank Breda niet deelt. Dat er na de uitspraak van Rechtbank Breda inmiddels drie uitspraken liggen die de visie van Rechtbank Breda niet delen, kan het vermoeden aanwakkeren dat de uitspraak geen stand zal houden bij de Hoge Raad. Dit zou betekenen dat de faciliteiten in de Successiewet uitsluitend gelden als ondernemingsvermogen wordt verkregen. Totdat de Hoge Raad daarover heeft geoordeeld, bestaat daarover echter geen zekerheid.

 

Volledig artikel

Eerder hebben wij bericht over de uitspraak van Rechtbank Breda. De uitspraak dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet in strijd zou zijn met het gelijkheidsbeginsel heeft in de landelijke pers de nodige commotie veroorzaakt. Als de Hoge Raad de uitspraak van Rechtbank Breda volgt, dan gelden de zeer ruime vrijstellingen namelijk niet alleen voor ondernemingsvermogen maar voor iedere verkrijging krachtens schenking of uit een nalatenschap. De schenk- en erfbelasting zou dan feitelijk nagenoeg buiten werking zijn gesteld.

 

Rechtbank en Hof Arnhem hebben inmiddels al uitspraken gedaan waaruit blijkt dat zij het niet eens zijn met Rechtbank Breda. Inmiddels is duidelijk dat ook Rechtbank Haarlem de visie van Rechtbank Breda niet deelt. Dat er na de uitspraak van Rechtbank Breda inmiddels drie uitspraken liggen die de visie van Rechtbank Breda niet delen, kan het vermoeden aanwakkeren dat de uitspraak geen stand zal houden bij de Hoge Raad. Dit zou betekenen dat de faciliteiten in de Successiewet uitsluitend gelden als ondernemingsvermogen wordt verkregen. Totdat de Hoge Raad daarover heeft geoordeeld, bestaat daarover echter geen zekerheid. Wordt vervolgd….

 

Bron: 2013 PricewaterhouseCoopers. 10012013.  Rechtbank Haarlem, 14-12-2012, nrs. 12/222, 12/223 en 12/224 (gepubliceerd 8-1-2013).

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 10/01/2013 09:50.42