VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Wereldwijd onverwacht goed jaar voor aandelen

 

v      AEX ruim 9% hoger (2011 was -12%)

v      Dow Jones-index 2012 bijna 7% hoger

v      S&P500 eindigt 12,3% hoger

v      BEL20 winst van ruim 18%

v      CAC40 bijna 14% hoger

v      Griekse bijna 32% hoger

v      DAX in Frankfurt 29% hoger

v      Nikkei 23% hoger

 

Voor aandelen zou 2012 geen goed jaar worden, zo voorspelde de bekende beleggingsgoeroe Jim Rogers in december 2011. ‘Ik bezit op geen enkele plek in de wereld veel aandelen’, zei Rogers, die samen met George Soros het Quantum Fund oprichtte.

 

De vooruitzichten waren idd somber toen Rogers zijn voorspelling deed. Het uiteenvallen van de eurozone leek een reële mogelijkheid en het herstel van de Amerikaanse economie bevond zich nog in een embryonale fase. In China wezen de handelscijfers op een afzwakking van de groei.

 

Tegen die verwachtingen in hebben de belangrijkste aandelenmarkten echter een goed jaar beleefd. Op Wall Street sluit de Dow Jones-index 2012 bijna 7% hoger af, de S&P500 eindigt 12,3% hoger. Dicht bij huis staat de AEX met nog een halve handelsdag te gaan op een jaarwinst van ruim 9%, een flinke verbetering ten opzichte van 2011, toen de index een min van 12% incasseerde.

 

Resultaten AEX / Bel20 / CAC40

Geen slecht resultaat dus voor de AEX, al blijven we ruimschoots achter bij onze zuiderburen. De belangrijkste index in Brussel, de BEL20, sluit het jaar af met een winst van ruim 18%. Een spectaculaire uitschieter in de index is bankengroep KBC, dat 2012 maar liefst 165% hoger eindigt.

Ook in Frankrijk hebben de koerswinsten van banken geleid tot een onverwacht goed jaar voor de aandelenbeurs. De CAC40 eindigt bijna 14% hoger, het beste jaarresultaat sinds 2009. Grote uitschieters zijn de Société Générale en Crédit Agricole. Beide banken eindigen met een plus van 70%.

 

Zuid Europa omgekeerd

Het beeld in Zuid-Europa is omgekeerd. De beurs in Madrid verliest over het hele jaar gezien ruim 5%. De Spaanse banken, die dit jaar een kapitaalinjectie uit Brussel ontvingen, zijn de grootste verliezers. De beurswaarde van Banco Popular komt dit jaar bijna 70% lager uit. Het noodlijdende Bankia zal de Ibex 25-index woensdag zelfs verlaten.

 

De beurs in Milaan deed het met een winst van bijna 8% stukken beter, zeker gezien de grote economische problemen waar Italië zich het afgelopen jaar mee geconfronteerd zag. Ook op de beurs in Italië zijn banken de grote verliezers, samen met energiebedrijven.

 

Verassend

In Europa was de DAX in Frankfurt (op de Griekse beurs na, die 32% steeg), de best presterende index. De graadmeter eindigt het jaar 29% hoger, dividenden meegerekend. In 2011 noteerde de index nog een verlies van 15%. Beleggers verkochten toen veel op de beurs in Frankfurt als vervanging voor financiële markten in Zuid-Europa, waar de autoriteiten short selling aan banden hadden gelegd. Koploper is bandenmaker Continental, met een jaarstijging van 82%.

Verassend is het resultaat in Tokio, waar de Nikkei 23% hoger staat. De beurs beleeft zijn beste jaar sinds 2005. Beleggers hebben zich laten meeslepen door de verkiezing van premier Shinzo Abe, die extra monetaire verruiming belooft. Het resultaat van de Nikkei wordt wel gedempt door de recente koersdalingen van de Japanse yen. Gecorrigeerd voor dit effect wint de index ruim 7%.

 

Bron: FD / Cohen, R.  zaterdag 29 december 2012, 17:53 update: zaterdag 29 december 2012, 17:58

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 30/12/2012 13:01.52