VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Omzetten Aflossingsvrije hypotheek feitelijk onmogelijk...

 

Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek krijgen geen eerlijke kans om hun lening binnen de huidige regels om te zetten in een bankspaarhypotheek. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis, die wil dat er snel wordt ingegrepen !

VEH wil dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek meer tijd krijgen om die eventuele te kunnen omzetten naar een (bank)spaarhypotheek. De Tweede Kamer heeft onlangs besloten dat 1 januari 2013 de deadline is om over te stappen. VEH wil die deadline verplaatsen naar 1 juni 2013.

Het kabinet wil af van aflossingsvrije hypotheken. De fiscale voordelen hiervan, maximale hypotheekaftrek, verdwijnen voor starters. Wie zo'n lening heeft, wordt dus dringend  aangeraden over te stappen op andere hypotheekvormen: annuïtair of lineair.

 

Volgens Hans André de la Porte, woordvoerder van de VEH, krijgen huiseigenaren geen eerlijke kans omdat het voor banken 'te kort dag is om dergelijke omzettingen te doen'. "Het gevolg is dat diverse geldverstrekkers hebben laten weten dat het omzetten al per 01-12-2012 geregeld moet zijn, onmogelijk dus ! Een huiseigenaar die wil overstappen moet daarna dus min of meer verplicht een veel duurdere lineaire of annuïteitenhypotheek te sluiten. Velen zullen om deze reden hier vanaf zien. Dit is ongewenst vanuit het (restschuld)risico dat klanten en banken met aflossingsvrije hypotheken lopen."

De VEH wil dat de overgangsregeling tot 1 juni 2013 wordt verlengd. Dit zou de schatkist niets kosten.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. Je lost gedurende de looptijd van de lening niet af en je bouwt ook geen vermogen op om in de toekomst af te kunnen lossen. Aan het einde van de looptijd of op het moment dat je verhuist, betaal je de lening terug aan de geldverstrekker.

 

Meer dan 2,5 miljoen huiseigenaren hebben een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Bij ongeveer 700.000 woningen is de hypotheekschuld op dit moment hoger dan de waarde van het huis. Door de voorspelde verdere daling van de huizenprijzen zal dit aantal oplopen tot 1 miljoen. Voor deze groep eigenaren, maar ook voor andere huishoudens, kan het volgens de Vereniging Eigen Huis verstandig zijn hun hypotheek om te zetten naar een veilige (bank)spaarhypotheek

Bron: RTL nieuws

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 26/11/2012 14:27.45