VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Hoezo een testament ?

 

1)                  Ongehuwd samenlevende ouders en zeker met jonge kinderen...

Voor -niet gehuwde of geregistreerde- partners is een testament geen overbodige luxe. Ongetrouwde / niet geregistreerde partners erven namelijk niet automatisch van elkaar.  En als er een kindje wordt geboren, krijgt deze volgens de wet de hele erfenis als een van zijn ouders overlijdt, terwijl de partner dan niets erft! Daarom maken ongehuwd samenlevende ouders en zeker met jonge kinderen een testament.

 

Voogd of bewindvoerder van tevoren benoemd

Een andere belangrijke reden om een testament te maken is het aanwijzen van een voogd en een bewindvoerder voor als beide ouders (of die nu getrouwd zijn of niet) overlijden.  Dat kan ook in het testament worden vastgelegd.

 

2)            Gescheiden ouders houden hun ex buiten de deur

Via de kinderen uit een eerdere relatie blijf je op enigerlei wijze met je ex verbonden. Met een testament kun je regelen dat je ex geen bemoeienis met (laat staan een recht op) je erfenis heeft, al dan niet via een kind uit een eerdere relatie....  Daarom maken gescheiden ouders een testament.

 

3)            Alleenstaande

 De wet regelt voor een alleenstaande dat ouders, broers en zussen de erfenis krijgen. Als de ouders al op leeftijd zijn, is het zonde van de erfbelasting die dan wellicht betaald moet worden. Als zij immers eerst van jou erven, kort daarna overlijden en de erfenis daarna naar je broers en zussen gaat, is het wellicht kassagerinkel voor de Staat. Met een testament kun je zelf bepalen wie je erfenis krijgt. Daarom maken mensen zonder partner en/of kinderen een testament.

 

4)            Ondernemers

Door het (plotseling) overlijden van een ondernemer kan het bedrijf in handen komen van erfgenamen die geen ondernemer zijn. Hierdoor kan je bedrijf in problemen komen en er kan ruzie tussen de erfgenamen ontstaan. Met een goed testament en misschien wat extra aanvullende maatregelen kun je veel problemen voorkomen. Daarom maken ondernemers een testament.

 

Bron: Netwerk notarissen 22112012

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 22/11/2012 20:51.28