VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

MKBb-vrijstelling na inbreng BV beoordeeld: in jaar van inbreng mkb-vrijstelling ook nog toepasbaar !

 

 

Een ondernemer kan de mkb-vrijstelling ook toepassen op de (stakings)winst van het jaar dat volgt op het laatste jaar waarin de ondernemer nog zelf daadwerkelijk een onderneming dreef voordat de onderneming in een bv werd ingebracht. Tot deze conclusie kwam de Hoge Raad op basis van de wetsgeschiedenis over de mkb-vrijstelling.

 

In de procedure voor de Hoge Raad kon een ondernemer voor het jaar 2007 de mkb-vrijstelling claimen óók in het geval dat hij zijn deel van in een vof-verband uitgeoefende onderneming in de loop van 2007 in een bv had ingebracht en waarbij de resultaten van de onderneming per 1 januari 2007 voor rekening van de bv kwamen. De ondernemer had in zijn aangifte inkomstenbelasting over 2007 de winst die hij had behaald met staking van de onderneming aangegeven en daarop een mkb-vrijstelling in mindering gebracht. Naar het oordeel van de Hoge Raad was dat dus toegestaan.

 

Opmerking

Voor ondernemers-natuurlijke personen bestaat sinds 1 januari 2007 een specifieke vrijstelling van de winst: de mkb-winstvrijstelling. De vrijstelling is een bedrag dat in mindering komt op het gezamenlijke bedrag van de winst uit een of meer ondernemingen nadat dit bedrag is verminderd met de ondernemersaftrek (waarvan onder meer de  zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk deel uitmaken). De omvang van de mkb-winstvrijstelling is met ingang van 1 januari 2010 12% van eerdergenoemde winst.

 

Bron: pwc belastingnieuws16 oktober 2012 Hoge Raad, 12-10-2012, nr. 11/03804.

VerbijsterendAdvies.nl

 Laatste update: 17/10/2012 09:32.32