VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Nieuwe hypotheeknormen 2013: Financiën gaat nieuwe hypotheeknorm vastleggen

 

DEN HAAG - Het ministerie van Financiën gaat vanaf volgend jaar bepalen hoeveel geld banken mogen uitlenen voor een hypotheek. Daarmee moet een einde worden gemaakt aan de onduidelijkheid over de leennormen in de hypotheekmarkt. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Banken stellen nu zelf hun normen vast soms op basis van berekeningen van het budgetbureau Nibud. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vond die normen vorig jaar niet streng genoeg en dreigde met boetes als de banken niet strenger zouden zijn. Die situatie zorgde voor onduidelijkheid en irritatie.

 

Advies inkomenscriteria

Een onafhankelijk instituut zal de minister van Financiën voortaan een advies geven over de inkomenscriteria voor hypotheken. Dat advies zal onder meer zijn gebaseerd op overleg met de AFM, De Nederlandsche Bank en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG). Daarna moet Financiën dat advies goedkeuren.

 

Duidelijkheid

Of de normen in de toekomst strenger of soepeler zullen worden, laat Spies in het midden. Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zorgt het nieuwe systeem in elk geval voor duidelijkheid. "Banken hebben steeds gezegd dat zij veel hypotheken niet verstrekken, omdat zij bang zijn voor boetes van de AFM. Nu er over de normen geen twijfel meer kan bestaan, kunnen er straks dus meer huizen verkocht worden'', zegt hij in de Volkskrant.

 

Woningmarkt verslechterd

En dat is hard nodig, want donderdag liet de NVM Nederlandse Vereniging van Makelaars nog weten dat de situatie op de woningmarkt in het derde kwartaal van dit jaar verder is verslechterd. Het aantal verkochte woningen daalde met 17 procent. De huizenprijzen daalden in het afgelopen kwartaal met 7,5 procent ten opzicht van dezelfde periode een jaar eerder.

 

Bron: ED vrijdag 12 oktober 2012 | 08:48 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 12 oktober 2012 | 09:29

 

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 12/10/2012 11:51.16