VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

kredietverzekeraar Atradius: Groei in 2013

AMSTERDAM - In 2012 krimpt de economie, neemt de consumptie af, groeit de export minder sterk en gaan er meer dan 8.000 bedrijven failliet. Toch zit er wel degelijk weer een stijgende lijn in. Dat schrijft kredietverzekeraar Atradius in zijn Landenrapport Nederland.

• Overzicht vooruitzichten per sector
• Krimp in 2012, zwakke opleving in 2013
• Sombere vooruitzichten voor bouw, bouwmaterialen, metaal, staal en textiel

Bert Bruning gaf in zijn column op 27 augustus aan, dat ondanks alle negatieve berichtgeving, het best goed gaat met het Nederlandse bedrijfsleven. Dit artikel werd vooral op social media erg positief ontvangen.

Stijgende lijn
Daar staat tegenover dat natuurlijk niet alles rozengeur en maneschijn is in Nederland. Maar ondanks het feit dat de economie ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is gekrompen, zit er wel degelijk weer een stijgende lijn in. Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal groeide de economie met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vooral de export en overheidsbestedingen hebben hiervoor gezorgd, want de investeringen en de consumptie van huishoudens daalden.

Overzicht: Vooruitzichten per sector


Particuliere consumptie blijft afnemen
De particuliere bestedingen blijven afnemen en dit speelt ook een merkbare rol bij het consumentenvertrouwen. Er is onzekerheid over de toekomst en veel negatieve berichtgeving over de economie zorgt ervoor dat de bereidheid om geld uit te geven beperkt blijft. Voor een groot deel is dat te wijten aan de malaise in de vastgoedmarkt, de stijgende werkloosheid en onzekerheid over bezuinigingen door de politiek in Den Haag.

De export groeit minder sterk
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze groei is vooral te danken aan de export, want deze steeg namelijk met 3,6%. Naar verwachting blijft de export ook dit jaar groeien, maar minder sterk dan vorig jaar.

Lager begrotingstekort
Na de val van de regering in april 2012, heeft de Kunduz-coalitie gezorgd voor een pakket aan maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau zal hierdoor inderdaad het begrotingstekort in 2012 en 2013 licht afnemen.

8.000 bedrijfsfaillissementen verwacht
De huidige economische vertraging heeft geleid tot een nieuwe stijging van het aantal faillissementen: in de eerste helft van 2012 steeg het aantal faillissementen jaar-op-jaar met 24,9% en onze verwachting is dat er in 2012 meer dan 8.000 bedrijven failliet zullen gaan.

Verwachting
De algehele verwachting is dat de economie dit jaar in Nederland met 0,7% zal krimpen, en daarom kijken we nu al uit naar de verwachte groei van 2013. Uiteraard zal een en ander nog moeten blijken na de verkiezingen en de samenstelling van het nieuwe kabinet. Want een deel van de bezuinigingsvoorstellen van de Kunduz-coalitie ligt al weer op tafel voor de volgende onderhandelingen na de verkiezingen van 12 september.

Bron: 10092012 Guido Minnaert | Atradius

Download: Atradius Landenrapport Nederland

VerbijsterendAdvies.nl

Zie ook: Opinie Bert Bruning: Het gaat goed met het Nederlandse bedrijfsleven!Laatste update: 10/09/2012 17:20.51