VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Hypotheekrenteaftrek 2013 alleen bij écht aflossen ?

 

Uitsluitend huiseigenaren die daadwerkelijk maandelijks aflossen op hun lening, mogen vanaf 1 januari 2013 de rente aftrekken. Alle andere hypotheken vallen buiten deze regeling. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het nog vertrouwelijke Belastingplan 2013, dat staatssecretaris Frans Weekers op Prinsjesdag bekend zal maken. Banken en verzekeraars zijn nu bang dat bijna al hun winstgevende hypotheekproducten niet meer voor aftrek in aanmerking komen, zo meldt de krant.

 

Het Belastingplan is de uitkomst van afspraken die zijn gemaakt in het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Weekers gaat bij die afspraak echter uit van werkelijk aflossen, terwijl er in het Lenteakkoord ook ruimte was voor fictief aflossen. Het plan moet een besparing gaan opleveren van 5,4 miljard euro. Als de nieuwe coalitie of de Tweede Kamer dat wil veranderen, dan moet dat voor 1 januari 2013 gebeuren.

 

Het inperken van de hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor nieuwe hypotheken. Voor wie zijn hypotheek oversluit en meer gaat lenen, gelden de nieuwe regels over het bedrag dat extra wordt geleend, aldus de Volkskrant.

 

Frans Weekers lijkt met zijn interpretatie een streep te hebben gehaald door de uitkomsten van een verkiezingsdebat dat vorige week door De Hypotheker werd georganiseerd.  Toen hebben VVD, SP, ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA gepleit voor duidelijkheid. De praktijk van de banken en geldverstrekkers om na het Lenteakkoord alleen nog hypotheken op annuïteitenbasis aftrekbaar te maken betitelden de politici als onjuist. Het gaat er slechts om dat de hypotheekrenteaftrek jaarlijks volgens een annuïtair schema wordt afgebouwd. De vorm van de hypotheek is daarop niet van invloed.

 

Bron: VVP 05092012

DeHypothekenMakelaar.nl : We zijn dus zeer benieuwd hoe groot de invloed van de bankiers nog is achter de schermen, behouden ze hun winstgevende hypotheekproducten, of wordt het idd annuïtair aflossen zonder andere keuzemogelijkheden ? En wat voor nut hebben die eventuele andere keuzes straks dan nog ? Het worden nog spannender tijden voor eigen woningbezitters ?!

 

 Laatste update: 05/09/2012 17:00.50