VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Schadeclaim 40 miljoen ! Rabobank: ‘accountants slaan plank mis' 

De Coöp Rabobank Twente Oost heeft een tuchtklacht ingediend tegen twee registeraccountants die in opdracht van een failliet gegaan verzekering- en makelaardijbedrijf Hakenberg Groep een schadeberekening hebben gemaakt. De Rabobank staat in gerechtelijke procedures voor de uitdagingom een betaling van veertig miljoen euro af te wenden. Een gunstige uitspraak van de Accountantskamer zou daarbij kunnen helpen....

 

Eind 2002 heeft de Rabobank ondanks een net gesloten convenant de kredietkraan voor het bedrijf in kwestie plotseling dichtgedraaid. Ten onrechte, meende de ondernemer, die gelijk (!) heeft gekregen in de gerechtelijke procedure daarover. Hij wijt het faillissement aan de actie van de bank, en procedeert daarom nu verder over schadevergoeding en schakelde daarvoor experts van een financieel onderzoeksbureau in.

 

Maar het rapport van deze accountants is ondeugdelijk, stelde de Rabobank vrijdag bij de Accountantskamer in Zwolle. De registeraccountants kwamen op een schadebedrag van ruim twintig miljoen euro, wat intussen door de rente is opgelopen tot veertig miljoen euro.

 

Het rapport van de accountants duikt steeds weer op. De Rabobank ontkent om te beginnen dat er een causaal verband is tussen de kredietstop en het faillissement van de Hakenberg Groep. ‘Dat zou toch wel failliet zijn gegaan door de slechte financiële situatie’, was de stelling van advocaat mr. S. Brenninkmeijer namens de Rabobank. Maar bovendien zijn de accountants van het bureau volgens haar onzorgvuldig en onjuist te werk gegaan door af te gaan op de informatie van de ondernemer alleen en onvoldoende zelf kritisch onderzoek te doen. 'We zijn verbaasd dat ze de administratie van het bedrijf niet hebben gebruikt.'
 

Een van de voorbeelden die Rabobanl verder noemde is de gemiste winst, die te hoog is ingeschat omdat geen rekening is gehouden met de belasting die daar overheen zou zijn gekomen als het bedrijf was doorgegaan.

De accountants staan nog steeds volledig achter hun rapport. 'Fantasieverhalen schrijven we niet op, niemand kan hier een gat in schieten. We hebben alles onderzocht, tot tergens toe voor onze opdrachtgever. De berekening had ook veel hoger kunnen uitvallen,' zei een van hen. Door de actie van de Rabobank heeft de Verzekeringskamerbank zich teruggetrokken, wat de doodsteek voor de onderneming was. 'het bedrijf had anders zeker de basis om door te gaan, omdat er veel andere financieringsbronnen waren,' zei de RA.   

De Accountantskamer verwacht over een maand of vier uitspraak te doen. Als de Rabobank gelijk krijgt, heeft die weer munitie in handen in de schadeprocedure.

Bron:  Accountancynieuws  27-08-2012 11:20

VerbijsterendAdvies.nl

 Laatste update: 31/08/2012 15:48.32