VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Overheid lijdt grote verliezen op MKB-kredietgaranties

 

Voor het eerst lijdt de overheid grote verliezen op kredietgaranties voor het midden- en kleinbedrijf. De verliezen lopen zo snel op dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op Prinsjesdag de raming van de kosten voor de tweede keer dit jaar zal moeten verhogen, zo meldt Het Financieele Dagblad.

 

De verliezen op de kredietgaranties via de MKB Borgstellingsregeling  zijn sinds het begin van de financiële crisis gestegen van  3,5 miljoen in 2008 tot €40,9 miljoen in 2011. Minister Verhagen van EL&I hield voor dit jaar rekening met een gat van € 73 miljoen, maar hij heeft onlangs gezegd dit cijfer in de Miljoenennota te ‘actualiseren’. De verwachting is dat hij dan een nog veel groter verlies voorspelt. Het totale verlies sinds 2008 zal eind dit jaar zijn gestegen tot minstens 200 miljoen. De laatste keer dat de overheid substantiële bedragen aan banken moest betalen voor kredietgaranties was in 1993 (- € 21,6 miljoen) en 1994 (- €19,4 miljoen). De economie zat toen in een neergang, maar niet in een crisis.

 

De BMKB-regeling compenseert banken voor een deel van hun verliezen op leningen aan mkb-bedrijven. Het moet dan gaan om kredieten aan bedrijven die ‘bevredigende perspectieven’ hebben, maar hun bank te weinig zekerheden kunnen bieden. Een woordvoerder van EL&I noemt het ‘normaal dat de schade oploopt; dit past in de opzet’. Hij wijst erop dat de regeling steeds meer wordt gebruikt nadat het budget in 2009 werd verhoogd. De omvang van de verstrekte garanties is gestegen van 601 miljoen in 2008 tot € 909 miljoen vorig jaar. Er staat nu voor 2,5 miljard aan garanties uit. Dit jaar wordt circa € 1 miljard aan nieuwe garanties afgegeven.

 

 

Bron: Het Financieele Dagblad / accountancynieuws. •06082012

VerbijsterendAdvies.nl

 

MKB-Nederland: Kredietregeling juist nu hard nodig in midden- en kleinbedrijf

06-08-2012 11:24 • MKB-Nederland

 

Hoge staatsgaranties op bankleningen van het midden- en kleinbedrijf zijn niet echt verwonderlijk. Dat stelt MKB-Nederland in een reactie op berichtgeving in Het Financieele Dagblad vandaag dat de overheid verlies heeft geleden op kredietgarantieregelingen op mkb-bankgaranties.

 

MKB-Nederland vindt dat niet verwonderlijk. De garanties zijn bedoeld voor bedrijven die wel perspectieven hebben, maar nu even geen onderpanden hebben. ‘Het gaat om honderden leningen per jaar, dan gaat er wel eens iets mis,’ zegt Rob Wolthuis, secretaris economisch beleid. Je kunt die verliezen aan zien komen als overheid, meent hij, zeker in onzekere tijden. En het mkb heeft het nu even behoorlijk lastig.

 

Tweede Kamerlid Ronald van Vliet van de PVV heeft vraagtekens gesteld bij het bestaansrecht van de regeling, de markt moet zijn werk maar doen. In een reactie op BNR radio stelt MKB-Nederland echter dat de financiering juist nu hard nodig is. De regeling zou zelfs moeten worden uitgebreid. ‘Bedrijven die nu kunnen investeren, waar onvoldoende zekerheden inzitten maar die wel toekomstperspectieven hebben, kunnen een vlucht naar voren nemen.’

 Laatste update: 06/08/2012 12:59.07