VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

GEEN bijtelling bestelauto goederenvervoer

 

Een bestelauto met twee stoelen in de cabine en een vaste stelling in de laadruimte kan ook een bestelauto zijn die alleen geschikt is voor goederenvervoer. Dit moet echter blijken uit de feitelijke omstandigheden. Alleen dan mag de bijtelling achterwege blijven.

 

In beginsel moet een werkgever die een (bestel)auto ter beschikking stelt aan zijn werknemer een bijtelling op het loon toepassen. Deze bijtelling mag echter achterwege blijven als de werknemer kan aantonen dat hij minder dan vijfhonderd privékilometers op jaarbasis heeft gereden met die (bestel)auto.  

 

Bestelauto

De forfaitaire regeling voor de auto van de zaak geldt niet voor bestelauto’s die door aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg (voor ten minste 90%) uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer. Er zijn diverse geschillen geweest over de vraag wanneer een bestelauto (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Zo’n geschil speelde onlangs in een zaak voor Rechtbank Arnhem.

 

Aard en inrichting

Het ging in deze zaak voor Rechtbank Arnhem om een bestelauto met een dubbele cabine met zitruimte achter de bestuurder voor één rij naast elkaar in de rijrichting zittende personen. Volgens de rechtbank kwalificeerde de bestelauto in kwestie als een bestelauto die (bijna) uitsluitend geschikt was voor goederenvervoer. De laadruimte bleek namelijk alleen geschikt te zijn voor het vervoer van materialen en gereedschap. Verder was de cabine dienstbaar aan goederenvervoer, omdat daar schoenen, slangen, tassen en papierwerk lagen. Bovendien was de cabine alleen geschikt voor het vervoer van personen in het kader van het werk, aangezien deze zo stoffig, vies en rommelig was.

 

Let op!

De werkgever moet voor bestelauto’s die (nagenoeg) uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer de waarde in het economisch verkeer van het privégebruik aanhouden. Hij berekent deze waarde door het aantal privékilometers te vermenigvuldigen met de kilometerprijs van de bestelauto. Betaalt de werknemer een eigen bijdrage voor het gebruik van de bestelauto, dan mag de werkgever deze eigen bijdrage aftrekken van de waarde van het privégebruik. Deze waarde mag echter niet negatief zijn.


Bron: De BelastingAdviseur 27 jul 2012  Rechtbank Arnhem, 22 mei 2012, LJN: BW6182 >>
VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 31/07/2012 20:16.49