VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Straks makkelijker je woning verhuren

 

Heb je je oude woning nog niet verkocht, maar ben je al in de nieuwe woning getrokken? Dan kun je overwegen je oude woning te verhuren. De regels hiervoor worden binnenkort versoepeld.

 

Heb je een woning te koop staan en maak je daar zelf geen gebruik meer van, dan kun je die woning tijdelijk verhuren. Dit kan het veiligste op basis van de  Leegstandwet. De regelgeving hiervoor zal verder worden versoepeld, om zo meer mensen de mogelijkheid te geven hiervan gebruik te maken. Hoe meer mensen tijdelijk verhuren, hoe meer leegstand wordt tegengegaan.

 

Wat verandert er ?

Voor verhuur van een huis dat te koop staat, zal straks niet meer een maximumhuurprijs gelden op basis van het woningwaarderingsstelsel. Daarnaast mogen huurwoningen die bestemd zijn voor sloop of renovatie straks maximaal 7 jaar verhuurd worden. Nu is dat nog 5 jaar.

 

Kantoorgebouwen

Voor leegstaande gebouwen zonder woonbestemming zoals kantoorgebouwen gaat gelden dat die straks 10 jaar mogen worden verhuurd in plaats van de huidige vijf jaar. In Nederland blijkt nu ongeveer 8 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg te staan. De gemeente Amsterdam heeft de grootste leegstand: 18%.

 

Wel of geen huurbescherming

Een belangrijk verschil met normale verhuur is dat bij verhuur op basis van de Leegstandwet geen huurbescherming geldt. Wanneer het huurcontract eindigt, moet de huurder de woning verlaten. Wel heeft de huurder de optie om dit aan te vechten bij de kantonrechter.

 

Vergunning

Je dient voor de verhuur op basis van de Leegstandwet een vergunning aan te vragen. De gemeente geeft de vergunning voor verhuur voor 2 jaar, met de mogelijkheid om telkens met 1 jaar te verlengen tot de maximale duur is bereikt.

 

Bron: Jurofoon 12-07-2012 |

DeHypothekenMakelaar.nl

Lees ook: Geen ontruiming bij meer dan 3 maanden huurachterstand

Lees meer: De helft minder huur bij lastige buurLaatste update: 19/07/2012 12:06.11