VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Makelaars: verbod op huisveiling

 

DEN HAAG - De gedwongen verkoop van woningen op executieveilingen moet worden verboden, stelt brancheorganisatie VBO-makelaars. Door de lage veilingprijzen worden huizenbezitters met financiële problemen nodeloos nog dieper in de malaise gestort.

De makelaars stellen dat zij de huizen op de reguliere markt voor een veel betere prijs kunnen verkopen. VBO-makelaars wil dat het kabinet via aanpassing van het hypotheekrecht een einde maakt aan de executieveilingen.

Executieveilingen
Afgelopen jaar zijn 3.000 huizen op executieveilingen verkocht, dat is de helft meer dan in 2010, blijkt uit cijfers van het Kadaster. "En wij verwachten dat het aantal blijft stijgen", zegt directeur Karel Schiffer van stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). WEW zou afschaffen van de executieveilingen toejuichen. De stichting moet de restschuld aanvullen van geveilde woningen die onder de NHG vallen. Een woning die op een huizenveiling verkocht wordt, levert tussen de 20 en 25 procent minder op dan wanneer die via de reguliere kanalen te koop wordt aangeboden, zegt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaars.

Huizenhandelaren
"Op die executieveilingen acteren alleen huizenhandelaren die onderling deals sluiten en zo tegen een veel te lage prijs eigenaar worden." De VBO-directeur benadrukt dat de onderhandelingspositie van iemand die verplicht moet verkopen op de reguliere woningmarkt ook belabberd is, maar dat het verlies beperkt kan blijven tot tussen de 10 en 12 procent ten opzichte van een vrijwillige verkoop.

Argument

"Het levert makelaars iets meer werk op", zegt Van der Ploeg. "Maar het is flauw om op basis van dat argument dit idee weg te wuiven." Volgens Van der Ploeg is zowel de verkoper die al zwaar in de problemen zit als de bank geholpen met een verbod op executieveilingen. "De huizenbezitter heeft minder restschuld en de bank krijgt meer geld terug." Schiffer beaamt dat een verbod op executieveilingen voordeliger is voor iedereen. Het hypotheekrecht schrijft echter voor dat banken alleen via veilingen armlastige huizenbezitters kunnen verplichten de woning te verkopen. Verkoop op de reguliere woningmarkt is voorbehouden aan huizenbezitters die vrijwillig hun woning willen aanbieden.

Banken zien niets in een verbod. Zij hebben met de executieveiling een instrument in handen hebben, waarmee het huis snel verkocht kan worden. Op de reguliere woningmarkt is dat niet het geval. …

Bron: Kadaster / ANP / Eindhovens Dagblad Gert van Harskamp |   16 juli 2012

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 17/07/2012 12:53.51