VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

'Geen garantie' bij koop tweedehands auto ?

 

Wat is de juridische waarde van het beding 'zo mee, geen garantie' als je een tweedehands auto koopt die na zes weken gebreken vertoont?


We krijgen doorlopend veel vragen over de koop van tweedehands auto’s die al snel na aankoop gebreken vertonen. Als het om gebruikte auto’s gaat, menen verkopers al snel dat er geen garantie van toepassing is. Toch kan bij consumentenkoop een verkoper zich hier niet zomaar op beroepen.

'Redelijke verwachtingen'
Ook een tweedehands auto moet namelijk voldoen aan de verwachtingen die men er redelijkerwijs aan mag stellen. Het uitsluiten van garantie door de verkoper heeft bij consumentenkoop sluit dus niet uit dat een koper kan zich beroepen op voornoemde verwachtingen. Wel blijft dan de vraag wanneer de gekochte tweedehands auto aan 'redelijke verwachtingen' voldoet en wanneer niet.

Relevante factoren
Hoe deze vraag wordt beantwoord, hangt – zoals bij juridische vraagstukken vaker het geval is – af van de omstandigheden van het geval. Hoe ouder een auto en hoe hoger de kilometerstand, hoe eerder er sprake zal zijn van een auto die wel aan de verwachtingen voldoet.

Gevaar voor verkeersveiligheid
Indien een tweedehands auto wordt gekocht om daarmee aan het verkeer deel te nemen, dan geldt dat de auto niet beantwoordt aan redelijke verwachtingen, indien als gevolg van een daaraan klevend gebrek (dat niet op eenvoudige wijze kan worden ontdekt en hersteld) zodanig gebruik van de auto een gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren.

Bewijsprobleem
Als vastgesteld wordt dat er gebreken aan de auto kleven die een gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid, dan kan er nog getwist worden over wanneer dit gebrek is ontstaan: voor of na de koop. Zorg er daarom voor dat bij aankoop van een tweedehands auto je het voertuig goed controleert of beter nog laat controleren door een deskundige derde, een aankoopkeuring is niet zo duur en kan veel ellende voorkomen !  En zo voorkom je meteen ook bewijsproblemen als gebreken zich pas later openbaren. Kijk ook even op de APK, daar staan tegenwoordig soms zeer interessante kritische noten van de keurmeester op ….

Bron: JuroFoon Journaal 18-05-2012 | 2 reacties

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 24/05/2012 13:42.53