VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Wat te doen met uw levenslooptegoed?

 

Wat kan een werknemer doen met zijn levenslooptegoed als hij vertrekt naar een nieuwe werkgever?  

Als de werknemer op 31 december 2011 een levenslooptegoed had van minimaal € 3.000, mocht hij de levensloopregeling continueren. Als hij vervolgens bij zijn nieuwe werkgever deelneemt aan de levensloopregeling, gaat het tegoed dat hij bij zijn ex-werkgever heeft opgebouwd over naar de verantwoordelijkheid van de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de inhouding van de loonbelasting/premie volksverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Het is niet van belang of de nieuwe werkgever dezelfde uitvoerder (bank, verzekeraar of beleggingsmaatschappij) van de levensloopregeling gebruikt als de ex-werkgever.

Afkoop
Als deze werknemer niet bij een nieuwe werkgever aan de levensloopregeling gaat deelnemen, kan hij ervoor kiezen het tegoed te laten staan of het tegoed in één keer op te nemen (afkoop). Hierbij geldt als voorwaarde dat deze afkoopmogelijkheid in de levensloopregeling van zijn ex-werkgever is opgenomen. Als de werknemer zijn tegoed afkoopt, is de uitkering loon uit vroegere dienstbetrekking. De ex-werkgever houdt dan loonbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage Zvw in op de uitkering. Deze ex-werkgever moet de bijdrage Zvw vergoeden.


Doorstorten
De overstappende werknemer kan er vanaf 1 januari 2013 ook voor kiezen het levenslooptegoed onbelast door te storten naar de nieuwe vitaliteitsspaarregeling. Als hij dit uiterlijk op 31 december 2013 doet, geldt het maximum van € 20.000 voor vitaliteitssparen niet.

Bron: 13032012 Elsevier De SalarisAdviseur


VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 13/03/2012 10:18.25