VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Rabo: woningen 10% te duur

 

De huizenprijzen in Nederland zijn nog zo’n 10% te hoog. Dat zegt Rabo-bestuurder Piet van Schijndel in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Piet van Schijndel is binnen de bank verantwoordelijk voor hypotheken. Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.

 

Snelle correctie van de prijzen

 

‘Als je de prijs van een woning in het jaar 2000 op 100 stelt, was die in 2008 al opgelopen naar 150. Nu zitten we rond de 135, maar is dat de bodem? Bij een normale inflatie had je nu op 120 gezeten’, legt Van Schijndel uit. De Rabo-bestuurder ziet graag een snelle correctie van de prijzen, want dan kan de woningmarkt weer op gang komen.  ‘Mijn visie is dat je het maar gehad kunt hebben.’ Onzekerheid over de huizenprijzen, opgeteld bij de onzekerheid over de toekomst van hypotheekrenteaftrek, verklaren volgens Van Schijndel de verlamming op de huizenmarkt. Potentiële kopers twijfelen of ze niet beter kunnen wachten op een nog lagere prijs.

 

Verkoopvolumes niet op peil

 

De eigen Rabo-economen voorspellen een trage daling van de huizenprijzen. Voor dit jaar gaan ze uit van een afname met 5%. Analisten van ING houden rekening met een vergelijkbare daling. Vorige week constateerden de twee grootste verstrekkers van hypotheken dat de vraagprijzen hoog blijven ondanks het grote aanbod te koop staande woningen. Beide banken concluderen dat slechts weinig huizenbezitters in een situatie zitten, waarin ze gedwongen hun huis moeten verlaten. ING trekt een vergelijking met de vorige huizencrisis, begin jaren tachtig. Toen kelderden de prijzen in vijf jaar tijd, tussen 1978 en 1983, met -40%, terwijl de afgelopen drie jaar de daling slechts 10% was. Maar in de jaren tachtig bleven de verkoopvolumes wel beter op peil.

 

Van Schijndel gelooft niet dat de nieuwe strengere leenregels van toezichthouder AFM er debet aan zijn dat starters geen huis kunnen betalen. ‘Kunnen jonge mensen niet genoeg lenen, of zijn de huizen gewoon te duur?’

 

Plannen met de woningmarkt

 

Om de woningmarkt aan te zwengelen moet er volgens Van Schijndel ook snel duidelijkheid komen over de plannen met de woningmarkt, niet alleen over de renteaftrek maar ook over het huurbeleid. Woningbezitters moeten worden gestimuleerd tot aflossing. Hij vreest dat het kabinet bij de komende bezuinigingen echter alleen naar de renteaftrek zal kijken als mogelijke inkomstenbron. ‘Dat zou jammer zijn. Wij vragen niet om een discussie over de aftrek, maar om een woningmarktdiscussie.’

 

Bron: FD 27022012

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 27/02/2012 11:42.01