VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Werknemer veroordeeld tot € 7.000 + proceskosten + buitengerechtelijke incassokosten wegens verboden privégebruik van de bedrijfsauto

 

Een werknemer die een bedrijfswagen privé gebruikte terwijl dat niet was toegestaan, was aansprakelijk voor de schade die zijn werkgever hierdoor had geleden.  De rechter veroordeelde de werknemer om ruim € 7.000 te betalen.

 

Het was de werknemer in deze zaak verboden om de bedrijfswagen voor privédoeleinden te gebruiken. De auto stond hem vijf maanden ter beschikking en de werkgever had rekening gehouden met ongeveer 3.100 kilometer die de werknemer in die periode zakelijk zou rijden tussen zijn woning en zijn werk. Aan het einde van de periode leverde de werknemer zijn bedrijfswagen echter in met ruim 71.000 kilometer op de teller. Hij had de auto veelvuldig voor privékilometers gebruikt.

 

Schadevergoeding

Bij de kantonrechter was in geschil of de werknemer wel of geen toestemming van zijn werkgever had gekregen voor het privégebruik van de bedrijfsauto. De rechter oordeelde dat het gelijk aan de zijde van de werkgever lag en concludeerde dat er sprake was van opzet van de werknemer. Deze had bewust in strijd gehandeld met de bruikleenovereenkomst toen hij de auto privé gebruikte. De rechter veroordeelde de werknemer dan ook om de schade die zijn werkgever had geleden te vergoeden. Het ging om kosten voor benzine, leasen en een boetebedrag dat de leasemaatschappij in rekening had gebracht omdat er te veel kilometers waren gereden. Bovendien moest de werknemer ook de buitengerechtelijke incassokosten vergoeden aan zijn werkgever.

 

Let op!

Het maakte in deze zaak geen verschil dat de werkgever de fiscale bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak wel had toegepast. Dit was het logische gevolg van het feit dat de werknemer geen Verklaring geen privégebruik auto had ingeleverd. Het had niet te maken met het wel of niet toestemmen in het privégebruik van de auto.

 

Bron: De SalarisAdviseur 21022012 • Kantonrechtbank Alkmaar, 16 november 2011, LJN: BU6797 >>
DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 21/02/2012 11:26.47