VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Verhuur ondernemingsauto aan fiscale partner voorkomt bijtelling + 25% boete  niet

Een ondernemer die zijn auto van de zaak tientallen keren verhuurde aan zijn fiscale partner, krijgt toch te maken met bijtelling. Volgens Rechtbank Leeuwarden heeft de inspecteur terecht een navorderingsaanslag en een verzuimboete opgelegd. De rechter is van mening dat met de auto veel meer dan 500 privékilometers zijn gereden.

De man en vrouw wonen in 2007 ongehuwd samen en ze hebben gekozen voor fiscaal partnerschap. Tot het gezin behoren twee kinderen. Tot het ondernemingsvermogen van de man behoort een auto met een cataloguswaarde van € 51.000. De man en vrouw hebben daarnaast ook nog elk privé een auto.

De ondernemer voert voor de zakelijke auto een kilometeradministratie waarbij hij de kilometers bijhoudt in een Excel-bestand en onderverdeelt in zakelijk, privé en verhuur. Hij verhuurt de ondernemingsauto aan de vrouw, in 2007 zelfs 38 keer. De afspraken over de verhuur zijn mondeling gemaakt. Na een boekenonderzoek concludeert de inspecteur dat er ten onrechte geen bijtelling wegens privégebruik auto heeft plaatsgevonden. Hij legt de ondernemer een navorderingsaanslag op plus een boete van 25%.

Rechtbank Leeuwarden oordeelt dit als terecht. In de periode van 24 juli t/m 21 augustus 2007 is de auto verhuurd. Tijdens die periode is de auto gebruikt voor een gezinsvakantie in Frankrijk en is er met de auto 3.910 kilometer gereden. Naar het oordeel van de rechtbank zijn deze vakantiekilometers aan te merken als privékilometers zodat met de auto meer dan 500 privékilometers zijn gereden. Dat de auto aan de vrouw is verhuurd, verandert hier niets aan. Over de boete overweegt de rechtbank dat de man zich ervan bewust moet zijn geweest dat de vakantiekilometers, waarbij hij (mede)gebruiker van de auto was, als privékilometers zijn aan te merken. De boete van 25% is terecht opgelegd omdat er sprake is van grove onachtzaamheid door de ondernemer.

Bron: Weekbladmail 31-01-2012 16:12 Vakstudienieuws Vandaag

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 01/02/2012 18:36.08