VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Huizenprijs blijft onder druk in 2012 en 2013

 

ABCOUDE - De huizenprijs blijft in 2012 en 2013 onder druk staan van de slechte economie. De gemiddelde huizenprijs zal 5 procent dalen in 2012 en 2,5 procent in 2013. Dat verwacht het ING Economisch Bureau. Drie op de tien respondenten van de ING Vraag van Vandaag met een hypotheek blijkt ‘onder water te staan’, oftewel: het huis is minder waard dan wat het kost om de hypotheek af te lossen.

• Huizenprijzen daalden 4 procent in 2011
• Daling zet komende jaren door
• Drie op tien staat ‘onder water’


Huizenprijzen daalden 4 procent in 2011
Consumenten zien de huizenprijzen in hun omgeving dalen. Bij zes op de tien respondenten op de ING Vraag van Vandaag (58 procent) daalt de huizenprijs in de eigen straat. Ook het sentiment over de huizenprijs staat op een historisch laag peil. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen over het afgelopen half jaar een daling van de huizenprijzen van 3,1 procent. Dat brengt de totale huizenprijsdaling voor heel 2011 op 4 procent.

Daling zet komende jaren door
De meeste respondenten verwachten dat de huizenprijzen de komende jaren nog verder zullen dalen. Voor de komende 10 jaar denkt een derde (34 procent) aan een gemiddelde prijsdaling van minder dan 5 procent per jaar. Ruim een vijfde (21 procent) verwacht dat huizen jaarlijks meer dan 5 procent in waarde zullen dalen.

 

Een waardedaling van 5 procent per jaar komt neer op 40 procent na 10 jaar. Houden we daarbij ook rekening met stijgende lonen en prijzen, dan blijft maar de helft over. Dat lijkt ING erg onwaarschijnlijk, zelfs als de woningmarkt hervormd zou worden met een verandering van de fiscale regels. Wel verwacht het ING Economisch Bureau voor 2012 een daling van 5 procent. De dalende koopkracht en stijgende werkloosheid zullen de huizenprijzen voorlopig onder druk houden. ING verwacht dat de huizenprijzen in 2013 met nog eens 2,5 procent zullen dalen.

Meer huizen ‘onder water’
Drie op de tien respondenten (29%) met een eigen huis en een hypotheek geeft aan dat de waarde van de woning onvoldoende is om de hypotheek af te lossen. Populair gezegd staan deze huizen ‘onder water’. Voor huiseigenaren die pas gekocht hebben, is dat geen verrassende situatie. Zij moeten immers hun ‘kosten koper’ nog terugverdienen: door af te lossen of door waardestijging. Die tweede optie kan gezien de huidige markt nog wel even duren. Het is volgens ING dan ook niet verwonderlijk dat de groep die onder water staat, iets groter is dan een paar jaar geleden.

Bron: 30012012 Rikco Pardoen | BusinessCompleet.nl

DeHypothekenMakelaar.nl  

 Laatste update: 30/01/2012 13:25.53