VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Minder pensioen en economische schade door nieuwe EU-belasting, Financial Transaction Tax ofwel de FTT ?!

Nederlanders krijgen tien procent minder pensioen als de Europese belasting op financiële transacties wordt ingevoerd. De FTT, ofwel Tobintaks, kost Nederlandse pensioenfondsen namelijk naar verwachting 3 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit berekeningen van VNO-NCW en MKB-Nederland vorige maand. Ook de pensioenfondsen luiden nu de noodklok.

Pensioenstelsel


Het Nederlandse pensioenstelsel wordt door de Financial Transaction Tax (FTT) harder geraakt dan het stelsel dat de meeste andere Europese lidstaten hebben. Door de transactiebelasting wordt het netto rendement van pensioenfondsen verminderd. En dat zal rechtstreeks leiden tot een verlaging van pensioenuitkeringen in Nederland, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Schade economie
Verder is deze nieuwe Europese belasting zeer schadelijk voor de Nederlandse economie. Eerder meldden de ondernemingsorganisaties al dat de FTT ervoor zorgt dat de Nederlandse economie structureel krimpt met minimaal 7,5 miljard euro en maximaal 24 miljard euro !

Economische structuurversterking
Een deel van de opbrengst van de FTT komt waarschijnlijk rechtstreeks ten behoeve van de begroting van de Europese Unie. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan dat deel niet door de afzonderlijke lidstaten zelf worden aangewend voor gerichte economische structuurversterking. De verwachte opbrengst van 57 miljard euro zal vele malen kleiner zijn dan het negatieve effect op de economie, stellen de ondernemingsorganisaties. Ook is het volgens hen maar zeer de vraag of de negatieve effecten op de economie op enige wijze kunnen worden gecompenseerd.

 

Bron:  VNO-NCW  17-jan 2012

VerbijsterendAdvies.nlLaatste update: 17/01/2012 10:26.28