VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

Banken weigeren restschuld mee te financieren

 

Honderdduizenden Nederlanders kunnen niet verhuizen nu banken niet meer bereid zijn het verlies op hun oude woning te financieren. Daardoor dreigt de woningmarkt nog verder in problemen te raken. Hoewel banken een restschuld wel mogen meefinancieren in een volgende woning, weigeren zij dit in de praktijk, ook als aanvragers een goed inkomen hebben. Dit blijkt uit een enquête die de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) hield bij 58 vestigingen van de Hypotheekshop, schrijft de Volkskrant.

 

Er staan nu zo'n 500 duizend huizen 'onder water'; de schuld is hoger dan de waarde. Maar de groep met een potentiële restschuld groeit, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Als de huizenprijs dit jaar zoals voorspeld 5 procent daalt, worden dat er 630 duizend. Voor 2013 wordt nog een daling voorzien. Vorig jaar zakte de prijs 4,1 procent.

 

Banken zetten de markt op slot, zegt hoogleraar Johan Conijn van de ASRE in de Volkskrant. Er zijn volgens hem veel mensen met zo'n hoog inkomen dat zij verantwoord een schuld kunnen meenemen naar het volgende huis. 'Maar zolang dit feitelijk niet lukt, kan ook die groep de markt niet op gang helpen.' 

 

 

Bron: InFinance 13012012 / Volkskrant

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 13/01/2012 15:41.33