VerbijsterendAdvies.nl
Persoonlijk maatwerk in verzekeringen en financiŽle diensten van De PensioenMakelaar & De HypothekenMakelaar

De woningmarkt is bijna tot stilstand gekomen, maar het aantal makelaars blijft gelijk. Veel van hen lijden verlies.

 

Voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft afgelopen maandag veertien nieuwe makelaars beëdigd. Hij is verbaasd over aanhoudende stroom toetreders. ‘Iedere maand zijn dat er zo’n tien tot vijftien. Waar blijven die mensen ?, vraag ik me af.’

 

Het aantal transacties is bijna gehalveerd ten opzichte van de top van de markt in 2006. In dat jaar verkochten de makelaars nog bijna 210.000 woningen. Dit jaar zijn dat er circa 121.000. En toch is het aantal makelaars dat actief is op de woningmarkt stabiel gebleven. Althans in het georganiseerde segment, bij de NVM (3.500 leden), bij VBO Makelaars (1.011) en bij VastgoedPRO (797).

 

Op het ongeorganiseerde smaldeel heeft niemand zicht. Twintig procent van de markt, zeggen sommigen. Iedereen kan zich makelaar noemen.

 

Aan passen als kameleons

Toch is de sector al flink opgeschud. Toen de crisis eind 2008 op volle sterkte ging huishouden, legden een aantal grote makelaars­kantoren het loodje, waaronder Meeùs Woningmakelaars en Boelens-Jorritsma in 2009. Medio vorig jaar gingen achttien filialen van Hypodomus onderuit en failleerde makelaardij Hol & Molenbeek in Utrecht, Zeist en De Meern.

Veel makelaars, weggesaneerd uit grotere kantoren, zijn weer voor zichzelf begonnen als zzp’er. Geregeld met behoud van een uitkering. Ze mogen zonder sollicitatieplicht hun kansen onderzoeken en daarna met een uitkering als voorschot maximaal een halfjaar als startend bedrijf de markt op. ‘Dat zie je veel gebeuren’, zegt VBO-directeur Hans van der Ploeg.

 

‘Komt er nog een shake-out?’, vraagt Ger Hukker zich af. Zakelijk gezien zou het moeten. Maar makelaars lijken zich ‘als kameleons’ aan te passen, zo zegt Hukker. ‘Ze verlagen hun overheadkosten, nemen een goedkopere auto, kiezen voor een goedkopere locatie, werken flexibeler en nemen genoegen met minder. En zoeken aanvullende werkterreinen, zoals bemiddeling voor verhuur.’ De huurmarkt is interessant doordat mensen na verkoop van hun huis even wachten met aankoop van een nieuwe woning. Anderen zitten nog met twee huizen, waarvan ze er een verhuren.

 

Interen op buffers

Terwijl de verkooptransacties zijn gehalveerd, is sinds september 2008 het aantal huurtransacties van de NVM-makelaars met 50% gestegen, aldus Hukker. ‘Het gaat nog wel om kleine aantallen.’ De directeur van VBO Makelaars Van der Ploeg verwacht dat er alsnog een shake-out komt. ‘Er zitten er legio aan de rand’, weet hij. De directeur van VBO Makelaars schetst ook de situatie van een aantal 62- en 63-jarige makelaars die hun pensioen in hun kantoor hebben zitten en nu willen uitstappen. ‘Maar die ondernemingen zijn niets meer waard. Ik ken meerdere gevallen van mensen die nu van een klein pensioentje moeten leven.’

 

Veel makelaars lijden verlies en teren in op hun buffers, hun pensioengeld. Zo ook Wout Meulenbelt van Evers Makelaardij in Nieuwegein, onder de rook van Utrecht, op zich geen slechte markt. ‘Ik lijd nu € 20.000 verlies per jaar op een omzet van € 150.000 bruto.’ Sinds de toptijd ging zijn kantoor terug van 1 makelaar, 2 assistent-makelaars en 2 secretaresses naar 1 makelaar en 1 secretaresse. In de toptijd verkocht Meulenbelt 10 à 12 woningen per maand, nu 2 à 3. ‘De dynamiek is over.’ Hoelang houdt Meulenbelt het nog vol? ‘Een paar jaar en dan niet meer.’

 

Terugval inkomen

Veel makelaars zitten nu op 20 of nog minder transacties per jaar. Uitgaande van een gemiddelde courtage van € 3.500, levert dat een omzet op van € 70.000. Doet een makelaar nog wat taxaties en wat huurbemiddeling, dan komt de omzet wellicht op € 85.000 bruto. ‘Minus alle kosten is dat met niet te veel kosten een netto-inkomen van € 1.500 à € 2.000 per maand’……., zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

 

Bron: FD 12012012

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 13/01/2012 10:12.58